Przepis na risotto z porem i grzybami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Prosty i szybki przepis na risotto z grzybami i porem to nasza propozycja na wyśmienity obiad. Przygotuj smaczne risotto z dużą ilością parmezanu i podawaj póki gorące. Ser musi się ciągnąć! Oto, jak zrobić szybkie risotto krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 25 g masła
- por
- ząbek czosnku
- 300 g ryżu do risotto
- 850 ml bulionu warzywnego
- 250 g pieczarek
- 50 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, pokrojonego w talarki pora, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika na 5 minut na najwyższą temperaturę.
- Do gorących warzyw dodaj ryż i zalej całość wywarem warzywnym. Piecz kolejne 10 minut.
- W międzyczasie możesz na patelni podsmażyć pieczarki - dodaj je do ryżu i piecz jeszcze 6 minut.
- Do gorącego risotto dodaj połowę parmezanu, wymieszaj i odstaw.
- Risotto podawaj posypane resztą sera, z sałatą.