Przepis na młodą kapustę z koperkiem - tradycyjną potrawę wiosenną
2021-05-08
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepis na młodą kapustę z koperkiem polecam na wiosnę. Duszona młoda kapusta to doskonałość sama w sobie. Można ją podać jako danie główne z z gotowanymi ziemniakami. Lub jak dodatek do mięsnego lub wegańskiego klopsa. Tak przyrządzona kapusta pasuje również do schabowego. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła lub dobrego oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Następnie wypłucz kapustę na sicie pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj pokrojoną zieloną cebulkę. Zawartość garnka zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodaj do niej pokrojony koperek. Zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli woda zanadto odparuje, dolej połowę szklanki, żeby nie przypalić potrawy.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z masła (oleju) i mąki. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, dokładnie wymieszaj wszystko razem. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z ziemniakami w mundurkach lub z wody.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?