Przepis na młodą kapustę z koperkiem - tradycyjną potrawę wiosenną

Przepis na młodą kapustę z koperkiem
Autor: Shutterstock.com Duszona młoda kapusta z koperkiem
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na młodą kapustę z koperkiem polecam na wiosnę. Duszona młoda kapusta to doskonałość sama w sobie. Można ją podać jako danie główne z z gotowanymi ziemniakami. Lub jak dodatek do mięsnego lub wegańskiego klopsa. Tak przyrządzona kapusta pasuje również do schabowego. Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła lub dobrego oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Następnie wypłucz kapustę na sicie pod bieżącą wodą i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj pokrojoną zieloną cebulkę. Zawartość garnka zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie dodaj do niej pokrojony koperek. Zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Jeśli woda zanadto odparuje, dolej połowę szklanki, żeby nie przypalić potrawy.
  • Na patelni przygotuj zasmażkę z masła (oleju) i mąki. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, dokładnie wymieszaj wszystko razem. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z ziemniakami w mundurkach lub z wody.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej