Przepis Małgorzaty Raduchy na nasi goreng, czyli kuchnia indonezyjska w „Lecie z radiem”
2020-08-25
łatwy
15 min
4
Indonezja to największy wyspiarski kraj świata – dlatego trudno tu mówić o jednej kuchni, ale jest wspólny mianownik dla potraw niemalże wszystkich z ponad 17 tys. wysp: pikantność. Wbrew pozorom jest ona dobra na upały – wychładza organizm. Na dzisiaj proponuję coś prostego, choć wykwintnego, co w dodatku zaspokoi oczekiwania wegetarian, jako że kuchnia Indonezji warzywami stoi – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg zimnego ugotowanego „al dente” ryżu, najlepiej jaśminowego
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- garść szpinaku lub liści z kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- po 1 jajku na osobę
- sól
- Pasta:
- 1 średnia cebula czerwona albo 2-3 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili bez pestek
- po 1 łyżeczce keczupu i słodkiego sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki pasty blendujemy albo ucieramy w moździerzu.
- Warzywa należy skroić dosyć drobno.
- Na dno woka na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy najpierw pastę, później dodajemy pokrojone warzywa zaczynając od twardych.
- Smażymy na dużym ogniu 3-5 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i dociskamy do dna woka. Mieszamy, solimy pod koniec.
- Na osobnej patelni smażymy jajka na pół płynnie. Gotową potrawę nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji kładziemy usmażone jajko.
- Pycha!