Przepis Małgorzaty Raduchy na nasi goreng, czyli kuchnia indonezyjska w „Lecie z radiem”

2020-08-25
Nasi goreng
Autor: Shutterstock Nasi goreng - tradycyjne indonezyjskie danie ze smażonego ryżu poleca Małgorzata Raducha.
łatwy
15 min
4

Indonezja to największy wyspiarski kraj świata – dlatego trudno tu mówić o jednej kuchni, ale jest wspólny mianownik dla potraw niemalże wszystkich z ponad 17 tys. wysp: pikantność. Wbrew pozorom jest ona dobra na upały – wychładza organizm. Na dzisiaj proponuję coś prostego, choć wykwintnego, co w dodatku zaspokoi oczekiwania wegetarian, jako że kuchnia Indonezji warzywami stoi – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg zimnego ugotowanego „al dente” ryżu, najlepiej jaśminowego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • garść szpinaku lub liści z kapusty pekińskiej
  • 1 pomidor
  • po 1 jajku na osobę
  • sól
  •  
  • Pasta:
  • 1 średnia cebula czerwona albo 2-3 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • po 1 łyżeczce keczupu i słodkiego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki pasty blendujemy albo ucieramy w moździerzu.
  • Warzywa należy skroić dosyć drobno.
  • Na dno woka na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy najpierw pastę, później dodajemy pokrojone warzywa zaczynając od twardych.
  • Smażymy na dużym ogniu 3-5 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i dociskamy do dna woka. Mieszamy, solimy pod koniec.
  • Na osobnej patelni smażymy jajka na pół płynnie. Gotową potrawę nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji kładziemy usmażone jajko.
  • Pycha!