Pomidory pieczone z serem feta - cudownie aromatyczne wspomnienie greckich wakacji
2020-09-12
łatwy
15 min
4
Pomidory pieczone z serem feta to danie tak proste do przygotowania, że już łatwiej być nie może. Ale jak wiemy w prostocie tkwi często tajemnica smaku - dojrzałe pomidory, pyszny ser, pachnąca oliwa i aromatyczne zioła - cóż trzeba więcej, by cieszyć się smakiem doskonałego dania?
SKŁADNIKI
- 200 gramów sera feta,
- 4 dojrzałe pomidory,
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek,
- oregano,
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokrój na ćwiartki, ser w dość dużą kostkę.
- Rozłóż składniki w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą.
- Piecz w temperaturze 200 stopni, przez około 20 minut.
- Wyjmij, posyp oregano i oprósz pieprzem. Nie używaj soli, zanim nie spróbujesz dania, bo ser feta jest mocno słony.
- Jedz ze świeżym pieczywem, maczając je w sosie, który powstał podczas pieczenia z oliwy i soku z pomidorów.