Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

2021-07-06
Sycylijska caponata
Autor: Shutterstock Caponata podana w bułeczkach robi wrażenie.
łatwy
30 min
4

Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.

Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczkę octu winnego
  • 1 łyżka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz
  • 2 bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyj, pokrój w centymetrowe plastry, posyp je solą i zostaw na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukaj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażany i obsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i dołóż na patelnię. Dodaj ocet, oregano, oliwki i kapary.
  • Całość duś przez 15 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
    Podawaj w wydrążonych białych bułeczkach.