Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce
2021-07-06
łatwy
30 min
4
Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.
Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 1 czerwoną cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczkę octu winnego
- 1 łyżka czarnych oliwek,
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki
- szczypta oregano
- sól, pieprz
- 2 bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyj, pokrój w centymetrowe plastry, posyp je solą i zostaw na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukaj, osusz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażany i obsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i dołóż na patelnię. Dodaj ocet, oregano, oliwki i kapary.
- Całość duś przez 15 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
Podawaj w wydrążonych białych bułeczkach.