Placuszki z rzepy

2021-03-29
Placuszki z rzepy
Autor: Shutterstock Chrupiące placuszki z rzepy smakują wybornie z sałatką ze świeżych warzyw
łatwy
30 min
4

Placuszki z rzepy  to smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych lub placków z cukinii. Gorące, chrupie i aromatyczne rozkochają w sobie całą rodzinę. 

 

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • ¼ szkl. wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pół czerwonej chili
  • 1 duży ząbek czosnku3
  • 1 szkl. marchewki
  • 1 szkl. białej rzepy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko roztrzepać widelcem, dodać wodę i mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto doprawić do smaku sola i pieprzem.
  • Dodać do ciasta posiekane chili, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i rzepę (odciśnięte z soku).
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżka nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron.
  • Można podawać z sałatką z pomidorów, cebulki i ziół oraz z sosem jogurtowym.
Redakcja
więcej