Placuszki z rzepy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placuszki z rzepy to smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych lub placków z cukinii. Gorące, chrupie i aromatyczne rozkochają w sobie całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- ¼ szkl. mąki pszennej
- ¼ szkl. wody
- sól i pieprz do smaku
- pół czerwonej chili
- 1 duży ząbek czosnku3
- 1 szkl. marchewki
- 1 szkl. białej rzepy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko roztrzepać widelcem, dodać wodę i mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto doprawić do smaku sola i pieprzem.
- Dodać do ciasta posiekane chili, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i rzepę (odciśnięte z soku).
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżka nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron.
- Można podawać z sałatką z pomidorów, cebulki i ziół oraz z sosem jogurtowym.