Placki z otrębów ze szpinakiem
2021-04-06
łatwy
45 min
2
Wypróbuj przepis na placki z otrębów ze szpinakiem. Dietetyczne, zdrowe i lekkostrawne placuszki szpinakowe z otrębami owsianymi to popularne danie w diecie Dukana, ale chętnie przyrządzają je także osoby nie będące na diecie. Szpinak i otręby smakują bowiem wyśmienicie. Warto zaserwować je na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb owsianych
- Sól
- Pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożony szpinak wyłóż na patelnię. Wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Duś aż szpinak rozmrozi się, a powstały w trakcie płyn wyparuje. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.
- Przełóż szpinak do miski. Jajko rozbij i dodaj do szpinaku. Dorzuć otręby. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej patelnię i nakładaj na nią porcje ciasta, smaż placki z obu stron.
- Placki smakują świetnie same, ale możesz je podawać z sosami, na przykład pomidorowym.