Placki z kabaczka: przepis na chrupiące placki z patelni lub piekarnika

Placki z kabaczka: przepis na chrupiące placki z patelni lub piekarnika
Autor: Shutterstock.com Placki z kabaczka - chrupiące, gorące, przepyszne
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki z kabaczka są równie smaczne, co placki z cuknii. Prawdę mówiąc między tymi warzywami nie ma specjalnych różnic. Smakują tak samo. Oto przepis na chrupiące placki kabaczkowe z patelni lub piekarnika. Po prostu palce lizać! 

Jak pozbawić cukinię lub kabaczka zbędnej wilgoci?

  • Dwie średnie cukinie lub dwa średniej wielkości kabaczki, długości około 25 cm i grubości około 10 cm, po starciu i usunięciu nadmiaru wilgoci dadzą około 2 szklanek odsączonej cukinii lub kabaczka. Tak właśnie, tylko 2 szklanki.
  • Zetrzyj cukinię (kabaczka) ręcznie lub w robocie kuchennym.
  • Umieść starte warzywo w durszlaku nad miską (lub w zlewie).
  • Oprósz 1 płaską łyżką soli. Sól pomoże uwolnić wilgoć.
  • Umieść kolejną nieco mniejszą miskę na wiórkach startego warzywa w durszlaku i obciąż miskę czymś ciężkim (konserwą lub słoikiem z przetworami lub po prostu słoikiem z wodą itp.). Odstaw na około 30 minut.
  • Po tym czasie, zdejmij ciężarek i naciśnij mniejszą miskę, aby wycisnąć wodę. Można również odcisnąć wodę z cukinii za pomocą dłoni lub umieszczając wiórki warzywa w czystym ręczniku i mocno go zaciskając.
  • Zdziwisz się, ile cukinia zawiera wody! Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, w przeciwnym razie placki z cukinii, kabaczka lub innego warzywa dyniowatego będą rozmiękłe i nieapetyczne.

4 wskazówki, jak upiec chrupiące placki z cukinii

  1. 1. Odcedź cukinię. Dokładnie usuń wilgoć z cukinii przed połączeniem jej z innymi składnikami. Nadmiar wilgoci odparowuje podczas gotowania i wytwarza parę, co powoduje rozmoczenie placków w nieapetyczną paćkę. Więc wyciśnij z cukinii tyle, ile się da!
  2. 2. Zamiast bułki tartej możesz użyć chrupkiej bułki tartej panko (bezglutenowej, jeśli to konieczne).
  3. 3. Na blasze do pieczenia pozostaw sporo miejsca między plackami. Jeśli są zbyt stłoczone, będą zamiast piec się, to gotować na parze, a to nie sprzyja chrupkości.
  4. 4. Piecz w wysokiej temperaturze. Ustaw temperaturę piekarnika na 200°C. Możesz również wykorzystać tryb termoobiegu.

SKŁADNIKI

  • 2 kabaczki o długości około 25 cm i średnicy około 10 cm
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka, rozmącone
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki twardego sera, drobno startego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.
  • Zetrzyj kabaczki, umieść je w durszlaku, posyp solą, obciąż zawartość durszlaka drugą miską z ciężarem (jak to zrobić przeczytasz niżej w poradach) i pozostaw na 30 minut.
  • Po tym czasie dobrze odciśnij kabaczka, pozbawiając go nadmiaru wody.
  • W misce połącz wszystkie pozostałe składniki ze odciśniętym kabaczkiem.
  • Z masy formuj okrągłe placki. Na 1 placek potrzeba około 1/3 szklanki przygotowanej masy.
  • Placki z patelni: Rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż placki do zrumienia  z obu stron.
  • Placki z piekarnika: Placki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj aby między plackami było co najmniej 3 cm odległości, zapobiegnie to rozmiękaniu placków. Piecz przez 15 minut po jednej stronie, a następnie odwróć i piecz przez 12-15 minut po drugiej stronie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej