Placki z kabaczka: przepis na chrupiące placki z patelni lub piekarnika
2021-08-30

łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Placki z kabaczka są równie smaczne, co placki z cuknii. Prawdę mówiąc między tymi warzywami nie ma specjalnych różnic. Smakują tak samo. Oto przepis na chrupiące placki kabaczkowe z patelni lub piekarnika. Po prostu palce lizać!
Jak pozbawić cukinię lub kabaczka zbędnej wilgoci?
- Dwie średnie cukinie lub dwa średniej wielkości kabaczki, długości około 25 cm i grubości około 10 cm, po starciu i usunięciu nadmiaru wilgoci dadzą około 2 szklanek odsączonej cukinii lub kabaczka. Tak właśnie, tylko 2 szklanki.
- Zetrzyj cukinię (kabaczka) ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Umieść starte warzywo w durszlaku nad miską (lub w zlewie).
- Oprósz 1 płaską łyżką soli. Sól pomoże uwolnić wilgoć.
- Umieść kolejną nieco mniejszą miskę na wiórkach startego warzywa w durszlaku i obciąż miskę czymś ciężkim (konserwą lub słoikiem z przetworami lub po prostu słoikiem z wodą itp.). Odstaw na około 30 minut.
- Po tym czasie, zdejmij ciężarek i naciśnij mniejszą miskę, aby wycisnąć wodę. Można również odcisnąć wodę z cukinii za pomocą dłoni lub umieszczając wiórki warzywa w czystym ręczniku i mocno go zaciskając.
- Zdziwisz się, ile cukinia zawiera wody! Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, w przeciwnym razie placki z cukinii, kabaczka lub innego warzywa dyniowatego będą rozmiękłe i nieapetyczne.
4 wskazówki, jak upiec chrupiące placki z cukinii
- 1. Odcedź cukinię. Dokładnie usuń wilgoć z cukinii przed połączeniem jej z innymi składnikami. Nadmiar wilgoci odparowuje podczas gotowania i wytwarza parę, co powoduje rozmoczenie placków w nieapetyczną paćkę. Więc wyciśnij z cukinii tyle, ile się da!
- 2. Zamiast bułki tartej możesz użyć chrupkiej bułki tartej panko (bezglutenowej, jeśli to konieczne).
- 3. Na blasze do pieczenia pozostaw sporo miejsca między plackami. Jeśli są zbyt stłoczone, będą zamiast piec się, to gotować na parze, a to nie sprzyja chrupkości.
- 4. Piecz w wysokiej temperaturze. Ustaw temperaturę piekarnika na 200°C. Możesz również wykorzystać tryb termoobiegu.
SKŁADNIKI
- 2 kabaczki o długości około 25 cm i średnicy około 10 cm
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka, rozmącone
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 szklanki twardego sera, drobno startego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.
- Zetrzyj kabaczki, umieść je w durszlaku, posyp solą, obciąż zawartość durszlaka drugą miską z ciężarem (jak to zrobić przeczytasz niżej w poradach) i pozostaw na 30 minut.
- Po tym czasie dobrze odciśnij kabaczka, pozbawiając go nadmiaru wody.
- W misce połącz wszystkie pozostałe składniki ze odciśniętym kabaczkiem.
- Z masy formuj okrągłe placki. Na 1 placek potrzeba około 1/3 szklanki przygotowanej masy.
- Placki z patelni: Rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż placki do zrumienia z obu stron.
- Placki z piekarnika: Placki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj aby między plackami było co najmniej 3 cm odległości, zapobiegnie to rozmiękaniu placków. Piecz przez 15 minut po jednej stronie, a następnie odwróć i piecz przez 12-15 minut po drugiej stronie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?