Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika: łatwe, tanie, pyszne danie na pocieszenie
2020-09-29
łatwy
10 min
4
Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika to doskonała kolacja lub dodatek do gulaszu, curry, czy potrawki. Pieczone ziemniaki i kawałki dyni pod wpływem wysokiej temperatury zachowują intensywny smak i aromat. Doskonałe jesienne danie na pocieszenie.
Nadal głodni? Mamy więcej pomysłów na pieczone warzywa:
Pieczona dynia z miodem i orzechami
Przepyszna dynia pieczona po turecku
Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis
Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem
Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 dynia piżmowa lub inna niedużych rozmiarów i nie wymagająca obierania
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Nie obiera ziemniaków, ponieważ pod skórką kryją się witaminy, a do tego skórka to dobre źródło błonnika.
- Dynię przekroić, usunąć gniazdo nasienne razem z pestkami (pestki zachować, ususzyć w piekarniku, wyłuskać i używać do ozdabiania dań), pokroić na kawałki wielkości kęsa. Mniej więcej tego samego rozmiaru, co ziemniaki.
- Główkę czosnku podzielić na ząbki, nie obierać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej pokrojone ziemniaki i dynię oraz ząbki czosnku.
- Warzywa posypać igiełkami rozmarynu, oprószyć mieloną papryka, solą i pieprzem.
- Polać warzywa olejem i wymieszać tak, aby każdy kawałek obtoczony był w tłuszczu i przyprawach.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 40 minut. W połowie pieczenia zamieszać warzywa, aby równo się piekły.
- Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do gulaszu mięsnego lub wegańskiego.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?