Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika: łatwe, tanie, pyszne danie na pocieszenie

Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika
Autor: Shutterstock Rozmaryn i czosnek z pospolitych ziemniaków i dyni czynią danie godne królewskiego podniebienia
łatwy
10 min
4

Pikantna dynia i ziemniaki z piekarnika to doskonała kolacja lub dodatek do gulaszu, curry, czy potrawki. Pieczone ziemniaki i kawałki dyni pod wpływem wysokiej temperatury zachowują intensywny smak i aromat. Doskonałe jesienne danie na pocieszenie. 

Nadal głodni? Mamy więcej pomysłów na pieczone warzywa:

Pieczona dynia z miodem i orzechami

Przepyszna dynia pieczona po turecku

Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem

Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 dynia piżmowa lub inna niedużych rozmiarów i nie wymagająca obierania
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Nie obiera ziemniaków, ponieważ pod skórką kryją się witaminy, a do tego skórka to dobre źródło błonnika.
  • Dynię przekroić, usunąć gniazdo nasienne razem z pestkami (pestki zachować, ususzyć w piekarniku, wyłuskać i używać do ozdabiania dań), pokroić na kawałki wielkości kęsa. Mniej więcej tego samego rozmiaru, co ziemniaki.
  • Główkę czosnku podzielić na ząbki, nie obierać. 
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej pokrojone ziemniaki i dynię oraz ząbki czosnku. 
  • Warzywa posypać igiełkami rozmarynu, oprószyć mieloną papryka, solą i pieprzem. 
  • Polać warzywa olejem i wymieszać tak, aby każdy kawałek obtoczony był w tłuszczu i przyprawach.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 40 minut. W połowie pieczenia zamieszać warzywa, aby równo się piekły. 
  • Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do gulaszu mięsnego lub wegańskiego. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej