Przepyszna dynia pieczona po turecku

2021-03-29
Przepyszna dynia pieczona po turecku
Autor: Shutterstock Doskonała za każdym razem
łatwy
20 min
4

Dynia pieczona po turecku podana z sosem jogurtowym to pyszna przekąska. Można również potraktować ją jako dodatek do innych dań. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muskat
  • 3 cebule
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1-2 łyżki maki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 100 g masła lub oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić, oczyścić z pestek i pozostałości gniazda nasiennego. Cebulę pokroić w dowolny sposób. Czosnek drobno posiekać.
  • Dynię położyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, posypać cebulą i czosnkiem.
  • Oprószyć pieprzem i płatkami chili oraz mąką.
  • Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, posolić do smaku. Polać mieszaniną warzywa w formie.
  • Na wierzchu położyć kawałeczki masła lub polać olejem.
  • Formę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, pod koniec pieczenia na 5 minut wstawić pod grill, aby przyrumienić warzywa.