Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis
2021-05-24
średni
50 min
4
Pierogi ze szpinakiem to klasyk, w tym przepisie farsz do pierogów powstaje ze szpinaku mrożonego, więc jest to dobre rozwiązanie na sezon zimowy, oraz dla tych, którzy chcą sobie oszczędzić płukania szpinaku i odrywania ogonków.
Sos beszamelowy do pierogów ze szpinakiem
Rozpuść masło na małym ogniu, dodaj rozgnieciony czosnek, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli, nie zaprzestając mieszania, dolewaj mleko. Gdy sos nieco zgęstnieje, zdejmij go z ognia i powoli dodawaj śmietanę, następnie żółtko. Całość energicznie wymieszaj i podgrzej. Dopraw do smaku, dodaj starty parmezan i powstałym sosem polej pierogi.
Zobacz przepis: Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis
SKŁADNIKI
- CIASTO
- 35 dag mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- NADZIENIE
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 20 dag sera twarogowego mielonego
- przyprawy do smaku (sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa)
- SOS
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g śmietany
- 1 żółtko
- 30 g tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmroź i odsącz na sicie.
- Mąkę przesiej, wbij jajo, dodaj sól i wodę. Zagnić ciasto i starannie je wyrób. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Szpinak wymieszaj z serem twarogowym i dopraw do smaku.
- Na środek krążków nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody (możesz dodać do niej łyżeczkę oliwy, wtedy nie będą się sklejały). Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsączaj.
- Pierogi możesz polać roztopionym masłem lub podać z sosem beszamelowym. Przepis na niego znajdziesz poniżej.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?