Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

pierogi ze szpinakiem, szpinak, pierogi, apetyczne pierogi ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Pierogi ze szpinakiem to przepyszne i tanie danie nie tylko dla wegetarian.
średni
50 min
4

Pierogi ze szpinakiem to klasyk, w tym przepisie  farsz do pierogów powstaje ze szpinaku mrożonego, więc jest to dobre rozwiązanie na sezon zimowy, oraz dla tych, którzy chcą sobie oszczędzić płukania szpinaku i odrywania ogonków.

Sos beszamelowy do pierogów ze szpinakiem

Rozpuść masło na małym ogniu, dodaj rozgnieciony czosnek, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli, nie zaprzestając mieszania, dolewaj  mleko. Gdy sos nieco zgęstnieje, zdejmij go z ognia i powoli dodawaj śmietanę, następnie żółtko. Całość energicznie wymieszaj i podgrzej. Dopraw do smaku, dodaj starty parmezan i powstałym sosem polej pierogi.

Zobacz przepis: Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

SKŁADNIKI

  • CIASTO
  • 35 dag mąki
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • NADZIENIE
  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 20 dag sera twarogowego mielonego
  • przyprawy do smaku (sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa)
  • SOS
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g śmietany
  • 1 żółtko
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmroź i odsącz na sicie.
  • Mąkę przesiej, wbij jajo, dodaj sól i wodę. Zagnić ciasto i starannie je wyrób. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Szpinak wymieszaj z serem twarogowym i dopraw do smaku.
  • Na środek krążków nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody (możesz dodać do niej łyżeczkę oliwy, wtedy nie będą się sklejały). Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsączaj.
  • Pierogi możesz polać roztopionym masłem lub podać z sosem beszamelowym. Przepis na niego znajdziesz poniżej.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?