Pierogi z białym makiem i ryżem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pierogi z białym makiem mogą być smacznym daniem obiadowym lub stanowić deser. Smakują nieziemsko o każdej porze.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 gram mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 200 g masy makowej z białego maku
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- Sos:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki miodu
- wanilia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieść ciasto na pierogi. Składniki farszu połączyć i wymieszać.
- Ciasto wałkować na cienkie placki wy wycinać z nich niewielkie kółeczka (np. szklanką).
- Na kawałki ciasta nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić.
- Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.
- Roztopić masło z miodem i wanilią i polać nim pierogi.
- Posypać delikatnie makiem.