Pierogi z białym makiem i ryżem

2021-03-29
Pierogi z białym makiem
Autor: Shutterstock Pierogi z białym makiem są słodkie i delikatne.
łatwy
40 min
4

Pierogi z białym makiem mogą być smacznym daniem obiadowym lub stanowić deser. Smakują nieziemsko o każdej porze.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 gram mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
  •  
  • Farsz:
  • 200 g masy makowej z białego maku
  • 150 g ugotowanego na miękko ryżu
  • 1 żółtko
  •  
  • Sos:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • wanilia
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieść ciasto na pierogi. Składniki farszu połączyć  i wymieszać.
  • Ciasto wałkować na cienkie placki wy wycinać z nich niewielkie kółeczka (np. szklanką).
  • Na kawałki ciasta nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić.
  • Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.
  • Roztopić masło z miodem i wanilią i polać nim pierogi.
  • Posypać delikatnie makiem.