Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej - około 520 g
- 200 ml kefiru
- 100 ml oleju roślinnego
- 35 gramów świeżych drożdży
- 1 średnie jajko
- po łyżeczce soli i cukru
- Farsz pieczarkowy
- średnia cebula
- 600 g pieczarek
- 3 łyżki masła klarowanego
- po łyżeczce soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto drożdżowe - w dużej misce umieść drożdże świeże lub 14 gramów drożdży suchych (2 saszetki po 7 g każda. Dodaj cukier i kefir, rozetrzyj całość na gładką masę.
- Dodaj resztę składników: jajko, sól, mąkę i olej.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z końcówką hakową do ciasta drożdżowego - 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub ubijaka miksera. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
- Przygotuj sobie farsz z pieczarek i cebuli. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na średniej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 2 minuty - do zeszklenia.
- Pieczarki umyj - duże obierz, małe tego nie wymagają. Grzyby pokrój w plasterki, dodaj do cebuli na patelni, posól, dodaj pieprz i wymieszaj. Smaż całość jeszcze ok. 20 minut - by odparować wodę i lekko zrumienić składniki. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe połóż na lekko oprószony mąką blat i podziel na dwie części. Jeden z kawałków rozwałkuj na grubość do 5 mm. Szklanką lub foremką do ciastek wycinaj koła. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep każdy pierożek. Postępuj tak samo z resztą ciasta.
- Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopni C, na środkowej półce przez około 25 minut.