Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami
Autor: Shutterstock Pieczone pierożki drożdżowe to idealny dodatek do barszczu, ale też danie obiadowe, doskonale smakujące z surówką z buraczków.
łatwy
45 min
4

Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej - około 520 g
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 35 gramów świeżych drożdży
  • 1 średnie jajko
  • po łyżeczce soli i cukru
  • Farsz pieczarkowy
  • średnia cebula
  • 600 g pieczarek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • po łyżeczce soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto drożdżowe - w dużej misce umieść drożdże świeże lub 14 gramów drożdży suchych (2 saszetki po 7 g każda. Dodaj cukier i kefir, rozetrzyj całość na gładką masę.
  • Dodaj resztę składników: jajko, sól, mąkę i olej.
  • Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z końcówką hakową do ciasta drożdżowego - 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki lub ubijaka miksera. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.
  • Przygotuj sobie farsz z pieczarek i cebuli. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na średniej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 2 minuty - do zeszklenia.
  • Pieczarki umyj - duże obierz, małe tego nie wymagają. Grzyby pokrój w plasterki, dodaj do cebuli na patelni, posól, dodaj pieprz i wymieszaj. Smaż całość jeszcze ok. 20 minut - by odparować wodę i lekko zrumienić składniki. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe połóż na lekko oprószony mąką blat i podziel na dwie części. Jeden z kawałków rozwałkuj na grubość do 5 mm. Szklanką lub foremką do ciastek wycinaj koła. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep każdy pierożek. Postępuj tak samo z resztą ciasta.
  • Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180stopni C, na środkowej półce przez około 25 minut.