Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki
2021-03-29
średni
80 min
4
Jak smacznie przyrządzić kurki? Możesz zrobić pierogi z farszem z tych pysznych grzybów leśnych. Kurki doskonale nadają się do faszerowania nimi naleśników, gołąbków czy pierogów - nie są wodniste i nie rozpadają się.
Inne dania z kurkami:
SKŁADNIKI
- ciasto półkruche:
- 20 dag mąki
- 10 dag zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko do smarowania ciasta
- sól
- farsz:
- 20 dag kurek
- 2 łyżki tartej bułki
- mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z zimnym masłem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.
- Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Umyte kurki dusić na maśle, aż przestaną puszczać sok. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.
- Cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Połączyć z kurkami, doprawić solą i pieprzem.
- Jak przestygnie dodać bułkę tartą.
- Ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.
- Za pomocą kubka wyciąć kółka. Na każdym ułożyć porcje farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na blasze i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.