Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki

Pieczone pierogi z kurkami
Autor: Shutterstock Pieczone pierogi z kurkami to rodzaj pasztecików do zupy lub na piknik.
średni
80 min
4

Jak smacznie przyrządzić kurki? Możesz zrobić pierogi z farszem z tych  pysznych grzybów leśnych. Kurki doskonale nadają się do faszerowania nimi  naleśników, gołąbków czy pierogów - nie są wodniste i nie rozpadają się.

Inne dania z kurkami:

Kurki duszone z cebulą na zimę

Kurki po góralsku: zapiekane z oscypkiem

SKŁADNIKI

  • ciasto półkruche:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko do smarowania ciasta
  • sól
  • farsz:
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki tartej bułki
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać z zimnym masłem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.
  • Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Umyte kurki dusić na maśle, aż przestaną puszczać sok. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.
  • Cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Połączyć z kurkami, doprawić solą i pieprzem.
  • Jak przestygnie dodać bułkę tartą.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.
  • Za pomocą kubka wyciąć kółka. Na każdym ułożyć porcje farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  • Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na blasze i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.
Beata Lekszycka
więcej