Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Gołąbki są pyszne nie tylko z mięsnym nadzieniem. Właściwie wszystko można zawinąć w liście kapusty. Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną smakuję doskonale dzięki dodatkowi pieczarek i suszonych pomidorów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty stożkowej
- 0,5 szklanki ziarna zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki suchego ryżu brązowego
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- oraz
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W kapuście wyciąć głąb, główkę kapuścianą włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podzielić na liście.
- Ugotować w osolonym wrzątku soczewicę z 2 nieobranymi ząbkami czosnku, oddzielnie ugotować ryż i kaszę jaglaną.
- Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju z zalewy suszonych pomidorów.
- Pomidory posiekać drobno lub rozdrobnić w malakserze. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W misce wymieszać: soczewicę, ryż, kaszę jaglaną, usmażone pieczarki, posiekane pomidory, bazylię, oregano, lubczyk.
- Tak przygotowany farsz rozsmarować na liściach kapusty, zawinąć w roladki.
- Pora na sos. Do rondla wlać 1 łyżkę oleju z zalewy suszonych pomidorów. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać pomidory z puszki, oregano. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.
- Na dno naczynia do pieczenia wylać nieco sosu, ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem.
- Gołąbki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20 minut.