Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą

2021-03-29
Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną
Autor: Shutterstock Wegańskie gołąbki prosto z pieca można posypać świeżym koperkiem
łatwy
45 min
4

Gołąbki są pyszne nie tylko z mięsnym nadzieniem. Właściwie wszystko można zawinąć w liście kapusty. Pieczone gołąbki nadziewane soczewicą i kaszą jaglaną smakuję doskonale dzięki dodatkowi pieczarek i suszonych pomidorów. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty stożkowej
  • 0,5 szklanki ziarna zielonej soczewicy
  • 0,5 szklanki suchego ryżu brązowego
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • oraz
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W kapuście wyciąć głąb, główkę kapuścianą włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podzielić na liście.
  • Ugotować w osolonym wrzątku soczewicę z 2 nieobranymi ząbkami czosnku, oddzielnie ugotować ryż i kaszę jaglaną. 
  • Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju z zalewy suszonych pomidorów.
  • Pomidory posiekać drobno lub rozdrobnić w malakserze. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • W misce wymieszać: soczewicę, ryż, kaszę jaglaną, usmażone pieczarki, posiekane pomidory, bazylię, oregano, lubczyk. 
  • Tak przygotowany farsz rozsmarować na liściach kapusty, zawinąć w roladki. 
  • Pora na sos.  Do rondla wlać 1 łyżkę oleju z zalewy suszonych pomidorów. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać pomidory z puszki, oregano. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Zagotować, a następnie dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.
  • Na dno naczynia do pieczenia wylać nieco sosu, ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem.
  • Gołąbki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20 minut.