Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem

2021-03-29
Sylwia Wiesenberg
Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem
Autor: Fit & Easy Brukselka w takiej odsłonie szybko zyskuje zwolenników
łatwy
20 min
4

Pieczona brukselka z orzechami, parmezanem i roszponką to pomysł na przekąskę np. między ćwiczeniami. Wypróbuj przepis na lekkostrawną potrawę, która dodaje energii!

SKŁADNIKI

  • 1 kg brukselki
  • 2 opakowania roszponki, np. Fit &Easy
  • 1 mały pęczek świeżej mięty
  • 100 g sera parmezan
  • 1 filiżanka orzechów laskowych
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka w płatkach
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.
  • Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.
Sylwia Wiesenberg