Pieczarki w pomidorach po baskijsku - pyszne na ciepło i na zimno!

2021-03-29
Pieczarki w pomidorach po baskijsku
Autor: Shutterstock Pieczarki, cebula, papryka i przecier pomidorowy mogą się zmienić w fantastyczne danie - pieczarki w pomidorach po baskijsku 
łatwy
35 min
4

Pieczarki w pomidorach po baskijsku to doskonałe danie, które podane na ciepło, z ryżem lub makaronem, idealnie sprawdzi się na obiad. Na zimno zaś stanowi doskonały dodatek do grzanek lub sałaty.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pieczarek
  • 250 g cebuli
  • 500 g papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić  półplasterki, małe pieczarki na połówki lub ćwiartki, większe - w grubsze plasterki.
  • Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,  odparowując nadmiar wody.
  • W tym czasie paprykę pokroić w paski, dorzucić do pieczarek z cebulą. Gdy papryka będzie al dente, dodać koncentrat pomidorowy.
  • Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie, jeśli koncentrat jest  mocno kwasowy - dodać cukier dla przełamania smaku. Dusić całość 5 minut, podawać na gorąco lub na zimno. Nadmiar można zapasteryzować w słoikach.
Redakcja
więcej