Pieczarki w pomidorach po baskijsku - pyszne na ciepło i na zimno!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Pieczarki w pomidorach po baskijsku to doskonałe danie, które podane na ciepło, z ryżem lub makaronem, idealnie sprawdzi się na obiad. Na zimno zaś stanowi doskonały dodatek do grzanek lub sałaty.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pieczarek
- 250 g cebuli
- 500 g papryki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić półplasterki, małe pieczarki na połówki lub ćwiartki, większe - w grubsze plasterki.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i dusić, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, odparowując nadmiar wody.
- W tym czasie paprykę pokroić w paski, dorzucić do pieczarek z cebulą. Gdy papryka będzie al dente, dodać koncentrat pomidorowy.
- Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie, jeśli koncentrat jest mocno kwasowy - dodać cukier dla przełamania smaku. Dusić całość 5 minut, podawać na gorąco lub na zimno. Nadmiar można zapasteryzować w słoikach.