Pieczarki portobello faszerowane po grecku: lepszych jeszcze nie jedliście!

Pieczarki portobello faszerowane po grecku: lepszych jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock.com Nadziewane pomidorkami i serem feta pieczarki portobello prosto z piekarnika
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Duże kapelusze pieczarek portobello aż proszą się, żeby je nafaszerować. Mieszanka pomidorów, szpinaku, fety, oliwek i świeżego oregano nadaje portobello śródziemnomorski smak w tym zdrowym przepisie na nadziewane grzyby. Podawaj je razem z kurczakiem, rybą lub tofu jako super przystawkę lub dodaj obfitą sałatkę i spraw, aby były głównym daniem wegetariańskiego obiadu.

Jak urozmaicić nadzienie do grzybów?

Do farszu w stylu greckim możecie dodać czarne oliwki. Ciekawym dodatkiem będą także liście szpinaku. Świeże pomidory można zastąpić suszonymi. 

Jak zrobić faszerowane pieczarki?

Kluczowe dla przygotowania faszerowanych grzybów portobello jest usunięcie trzonu pieczarki oraz blaszek. W ten sposób robimy miejsce na farsz. Grzyby układamy wieczchołkiem kapelusza do dołu i smarujemy oliwą aromatyzowaną czosnkiem. Tak przygotowane pieczarki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Pieczarki stracą wtedy część wody, która odparuje. W tak powstałe miseczki nakładamy farsz. Warto przed nałożeniem nadzienie podzielić na cztery porcje. To ułatwi pracę z gorącymi grzybami. Nadziane pieczarki ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 grzyby portobello (400 g), wytarte do czysta, usunięte nóżki i blaszki
  • ½ szklanki pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
  • ⅓ szklanka sera feta lub jego wegańskiego zamiennika, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianku i kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 
  • W małej misce wymieszaj 2 łyżki oleju, posiekany czosnek, 1/4 łyżeczki pieprzu i sól. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj grzyby tą mieszanką.
  • Ułóż na dużej blasze do pieczenia i piecz, aż grzyby będą w miękkie. Zazwyczaj potrzeba na to od 8 do 10 minut.
  • W międzyczasie połącz fetę z oregano i pozostałą 1 łyżkę oleju w średniej misce. 
  • Gdy grzyby upiekły się, wyjmij  je z piekarnika i napełnij pokrojonymi pomidorami. Na wierzchu ułóż mieszankę fety i ziół. 
  • Piecz, aż pomidory się zredukują, czyli około 10 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej