Pieczarki jak schabowe - przepis na panierowane pieczarki zamiast mięsa

Pieczarki jak schabowe
Autor: Shutterstock Pieczarki jak schabowe to prosty przepis na bezmięsne danie.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Pieczarki przyprawione i panierowane jak kotlety schabowe to ciekawa odmiana w codziennym menu. Smakują świetnie, można je podać jako przekąskę lub element drugiego dania. Świetnie smakują z ziemniaczanymi talarkami, frytkami i ziemniakami z wody. Do tego prosta sałatka z pomidorów i cebuli o obiad gotowy.

Składniki

6 dużych pieczarek

sól i pieprz

2 jajka

bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki umyć, osuszyć i usunąć im ogonki. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozgrzać olej. Jajka rozkłócić. Pieczarki panierować w jajku i bułce.

Opanierowane pieczarki smażyć z obu stron na rumiano.

Podawać z talarkami ziemniaczanymi i sałatką z pomidorów i cebulki.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej