Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem: przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pęczotto, kaszotto to swojskie odmiany risotta - ze zdrowymi polskimi kaszami. Z pysznymi sezonowymi warzywami kasze tworzą zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Wypróbuj przepis na pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem i ciesz cię jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 butelka koncentratu bulionu warzywnego Krakus
- 1 i 1/2 opakowania szparagów zielonych
- 1 szklanka groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
- 1 por (część biała)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki sera parmezan (startego)
- świeży tymianek
- 1 litr wody
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Wywar przecedź, a wygotowane szparagi wyrzuć. Por oczyść, umyj i pokrój. Rozgrzej na patelni olej, dodaj por i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj kaszę pęczak i mieszając smaż przez kolejne ok. 2-3 minuty.
- Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru.
- W międzyczasie potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki. Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut.
- Dodaj główki szparagów, wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie. Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.