Papryka nadziewana kuskusem: przepis nie tylko dla wegetarian!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Papryki faszerowane kuskusem, pomidorami, cebulą to bilet na kulinarną podróż do Maroka. Dodaj trochę anyżku. Zapiecz danie w żaroodpornym naczyniu. Smaki i aromaty przenikną się, potrawa będzie esencjonalna.
SKŁADNIKI
- 4 duże papryki
- 200 g kuskusu
- 1 anyż gwiazdkowy
- 300 g dużych pomidorów
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odetnij wierzch z papryki. Strąki oczyść z pestek i umyj.
- Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dopraw go zmielonym anyżkiem gwiazdkowym.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Usuń twarde części, miąższ pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę również obierz i pokrój w kostkę.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu wystarczy 160 stopni Celsjusza).
- Oliwę rozgrzej, zeszklij na niej cebulę. Dodaj pomidory i bulion. Dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu.
- Kuskus wymieszaj z pomidorami.
- Napełnij nim strąki papryki, przykryj odciętymi wierzchami.
- Wstaw do formy żaroodpornej, wlej na dno około 1 cm wody. Zapiekaj około 25 minut.