Papryka faszerowana soczewicą: pomysł na obiad wege
2021-03-29
średni
70 min
4
Brak pomysłu na pyszny obiad dla wegetarian? Polecamy zrobić paprykę faszerowaną soczewicą - sycącą i łatwą w przygotowaniu. Zamiast soczewicy możesz użyć dowolnych warzyw strączkowych, np. białej fasoli czy ciecierzycy.
SKŁADNIKI
- 8 strąków czerwonej papryki (1 kg)
- 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
- słodka mielona papryka
- sól ziołowa
- szczypta tymianku
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- zielona papryka (15 dag)
- 1 cebula
- po łyżeczce świeżej bazylii i oregano
- łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki ryżu brązowego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkrój z papryk "czapeczki", oczyść z gniazd, posyp w środku papryką i solą, odstaw na 30 minut.
- Przygotuj farsz: zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj tymianek, olej, soczewicę, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną cebulę, świeże zioła i uprażony ryż.
- Gotuj ok. 30 minut do wyparowania wody. Wymieszaj z przecierem i jajkiem.
- Papryki wypełnij farszem, zapiekaj 20 minut w temp. 180 st. C.