Papryka faszerowana soczewicą: pomysł na obiad wege

2021-03-29
Papryka faszerowana soczewicą
Autor: thinkstockphotos.com Soczewicę można zastąpić np. ciecierzycą - wedle upodobań smakowych
średni
70 min
4

Brak pomysłu na pyszny obiad dla wegetarian? Polecamy zrobić paprykę faszerowaną soczewicą - sycącą i łatwą w przygotowaniu. Zamiast soczewicy możesz użyć dowolnych warzyw strączkowych, np. białej fasoli czy ciecierzycy.

SKŁADNIKI

  • 8 strąków czerwonej papryki (1 kg)
  • 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
  • słodka mielona papryka
  • sól ziołowa
  • szczypta tymianku
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • zielona papryka (15 dag)
  • 1 cebula
  • po łyżeczce świeżej bazylii i oregano
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki ryżu brązowego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odkrój z papryk "czapeczki", oczyść z gniazd, posyp w środku papryką i solą, odstaw na 30 minut.
  • Przygotuj farsz: zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj tymianek, olej, soczewicę, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną cebulę, świeże zioła i uprażony ryż.
  • Gotuj ok. 30 minut do wyparowania wody. Wymieszaj z przecierem i jajkiem.
  • Papryki wypełnij farszem, zapiekaj 20 minut w temp. 180 st. C.