Pappardelle ze szparagami, szałwią i żółtkiem: szybki sposób na obiad

pappardelle-ze-szparagami-szalwia-i-zoltkiem-szybki-sposob-na-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Osoby jedzące mięso lub ryby mogą wzbogacić danie dodatkiem szynki lub kawałeczków ryby
łatwy
30 min
4

Makaron z dodatkami to patent na szybkie danie. Sprawdzi się w domu, ale i w plenerze, bo wiele dań z makarou można przyrządzić w jednym garnku, na turystycznej kuchence gazowej, a nawet - nad ogniskiem! Pappardelle z zielonymi szparagami i dodatkiem szałwii to świetna alternatywa dla odwiecznego, tłustego grilla. Smacznego!

Jak wybierać zielone szparagi?
Szparagi powinny być jędrne, o sztywnych, nie zwiędłych łebkach, po przełamaniu - delikatnie wilgotne. Kolor powinien być intensywny, podobnie zapach.

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu pappardelle
  • pół pęczka szparagów
  • jedno żółtko na osobę
  • kilka listków świeżej szałwii
  • dwie łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno wygiąć każdego szparaga, pęknie we właściwym miejscu. Zdrewniałe części wyrzuć lub włóż do płóciennego woreczka i ugotuj w rosole, nabierze subtelnego szparagowego posmaku.
  • Resztę wyczyść (szparagi nie powinny się zbyt długo moczyć, podobnie zresztą jak inne warzywa), po czym odkrój główki. Łodygi pokrój pod skosem w paski.
  • Makaron ugotuj al dente (niech będzie nawet trochę bardziej "surowy" niż zwykle, dojdzie później) i podsmaż go na patelni ze szparagami - pod koniec dodaj główki. A gdy potrawa będzie gotowa, dodaj posiekaną szałwię.
  • Przełóż na głęboki talerz, a na środku połóż surowe żółtko, wymieszaj i jedz ze smakiem.