Pappardelle ze szparagami, szałwią i żółtkiem: szybki sposób na obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Makaron z dodatkami to patent na szybkie danie. Sprawdzi się w domu, ale i w plenerze, bo wiele dań z makarou można przyrządzić w jednym garnku, na turystycznej kuchence gazowej, a nawet - nad ogniskiem! Pappardelle z zielonymi szparagami i dodatkiem szałwii to świetna alternatywa dla odwiecznego, tłustego grilla. Smacznego!
Jak wybierać zielone szparagi?
Szparagi powinny być jędrne, o sztywnych, nie zwiędłych łebkach, po przełamaniu - delikatnie wilgotne. Kolor powinien być intensywny, podobnie zapach.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu pappardelle
- pół pęczka szparagów
- jedno żółtko na osobę
- kilka listków świeżej szałwii
- dwie łyżki masła
- sól
- pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno wygiąć każdego szparaga, pęknie we właściwym miejscu. Zdrewniałe części wyrzuć lub włóż do płóciennego woreczka i ugotuj w rosole, nabierze subtelnego szparagowego posmaku.
- Resztę wyczyść (szparagi nie powinny się zbyt długo moczyć, podobnie zresztą jak inne warzywa), po czym odkrój główki. Łodygi pokrój pod skosem w paski.
- Makaron ugotuj al dente (niech będzie nawet trochę bardziej "surowy" niż zwykle, dojdzie później) i podsmaż go na patelni ze szparagami - pod koniec dodaj główki. A gdy potrawa będzie gotowa, dodaj posiekaną szałwię.
- Przełóż na głęboki talerz, a na środku połóż surowe żółtko, wymieszaj i jedz ze smakiem.