Paluszki ziemniaczane z pieczarkami - przepis na ziemniaczane krokiety idealne na imprezę i nie tylko!

Paluszki ziemniaczane z pieczarkami - przepis na ziemniaczane krokiety idealne na imprezę i nie tylko!
Autor: Shutterstock Paluszki ziemniaczane z pieczarkami to niedrogie danie na bezmięsny obiad lub imprezę
łatwy
35 min
4

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • Do panierowania:
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować do miękkości.
  • W czasie, gdy ziemniaki się gotują, pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać.
  • Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, aż do całkowitego odparowania. Masę doprawić solą i pieprzem.
  • Ostudzone ziemniaki wymieszać z masą pieczarkową, jajkiem, solą i pieprzem. Dodać mąką tak, by uzyskać nieklejące się ciasto. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
  • Z gotowego ciasta ziemniaczano-pieczarkowego toczyć wałeczki, kroić na równe części, panierować w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Podawać z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej