Paluszki ziemniaczane z pieczarkami - przepis na ziemniaczane krokiety idealne na imprezę i nie tylko!
2022-01-19
łatwy
35 min
4
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki mąki
- Do panierowania:
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować do miękkości.
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują, pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać.
- Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, aż do całkowitego odparowania. Masę doprawić solą i pieprzem.
- Ostudzone ziemniaki wymieszać z masą pieczarkową, jajkiem, solą i pieprzem. Dodać mąką tak, by uzyskać nieklejące się ciasto. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
- Z gotowego ciasta ziemniaczano-pieczarkowego toczyć wałeczki, kroić na równe części, panierować w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?