Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą [PRZEPIS BEZMIĘSNY]
2022-01-31
łatwy
35 min
4
Kuchnia ormiańska kojarzy się z egzotyką, ale odnajdziemy w niej elementy zbieżne z kuchnią polską - między innymi gołąbki, które Ormianie przyrządzają na różne sposoby: w liściach winogron, ale też, tak jak u nas w liściach kapusty, z rozmaitymi farszami. Prezentujemy tu ormiańskie gołąbki z kapusty z fasolą i soczewicą oraz innymi strączkami, z dodatkiem ziaren pszenicy. Z braku ziaren pszenicy, możemy użyć zwykłej kaszy pęczak.
SKŁADNIKI
- 8 obgotowanych liści kapusty,
- 10 dag ciecierzycy,
- 10 dag soczewicy,
- 10 dag białej fasolki,
- 10 dag czerwonej fasolki,
- 5 dag ziaren pszenicy,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie ziarna oddzielnie gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie mieszamy. Możemy też użyć gotowych z puszki.
- Pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażamy na oleju, dodając pod koniec połowę koncentratu pomidorowego i łyżkę wody. Mieszamy z ziarnami, dodajemy przyprawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy liście kapusty, formując spore gołąbki. Gotujemy pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody lub bulionu, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały koncentrat pomidorowy, rozmieszany w 1/2 szklanki wywaru spod gołąbków.
- Zagotowujemy całość i podajemy z białym pieczywem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?