Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą [PRZEPIS BEZMIĘSNY]

2020-10-06
Ormiańskie gołąbki z ziarnami pszenicy
Autor: Shutterstock Ormiańskie gołąbki z kapusty, z fasolą i soczewicą
łatwy
35 min
4

Kuchnia ormiańska kojarzy się z egzotyką, ale odnajdziemy w niej elementy zbieżne z kuchnią polską - między innymi gołąbki, które Ormianie przyrządzają na różne sposoby: w liściach winogron, ale też, tak jak u nas w liściach kapusty, z rozmaitymi farszami. Prezentujemy tu ormiańskie gołąbki z kapusty z fasolą i soczewicą oraz innymi strączkami, z dodatkiem ziaren pszenicy. Z braku ziaren pszenicy, możemy użyć zwykłej kaszy pęczak.

Składniki

8 obgotowanych liści kapusty,

10 dag ciecierzycy,

10 dag soczewicy,

10 dag białej fasolki,

10 dag czerwonej fasolki,

5 dag ziaren pszenicy,

1 cebula,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

sól,

pieprz,

natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie ziarna oddzielnie gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie mieszamy. Możemy też użyć gotowych z puszki.

Pokrojoną w kostkę cebulkę przesmażamy na oleju, dodając pod koniec połowę koncentratu pomidorowego i łyżkę wody. Mieszamy z ziarnami, dodajemy przyprawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy liście kapusty, formując spore gołąbki. Gotujemy pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody lub bulionu, przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały koncentrat pomidorowy, rozmieszany w 1/2 szklanki wywaru spod gołąbków.

Zagotowujemy całość i podajemy z białym pieczywem.