Obłędne placki Ewy Wachowicz. Zdziwisz się, co jest ich głównym składnikiem

placki Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock, Instagram Ewa Wachowicz Placki Ewy Wachowicz zaskakują składnikami i sposobem przygotowania.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

W telewizji Polsat właśnie rozpoczął się nowy sezon programu kulinarnego „Ewa gotuje”. Już w pierwszym odcinku Ewa Wachowicz przedstawiła oryginalny przepis na placki. Głównym składnikiem okazała się być zwykła cebula. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i niedrogie placki cebulowe według przepisu Ewy Wachowicz.

Jak zrobić placki z cebuli Ewy Wachowicz?

Przygotowanie placków zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebul i doprawieniu jej solą, pieprzem i szczyptą cukru. Tak przygotowane cebule trzeba odstawić na kwadrans. Następnie dodajemy posiekany koperek, czosnek, jajka, mąkę pszenną i bardzo dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Placki smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż staną się apetycznie złote.

Dlaczego warto zrobić placki cebulowe Ewy Wachowicz?

  • Przepis na zaskakująco pyszne placki z cebuli jest prosty.
  • To dobry pomysł na obiad, kiedy wydaje się, że w domu nie ma nic poza cebulą.
  • Placki robi się dość szybko. To tylko chwila krojenia, chwila mieszania i dwie chwile smażenia. Pyszne placki Ewy są gotowe w pół godziny.
  • Na liście składników są produkty, które można kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Są niedrogie i łatwo dostępne.
  • Placki smaży się na maśle klarowanym, które dodaje przyjemnego smaku. Równie dobre będą usmażone na oleju roślinnym lub smakowym.
  • Koperek zastąpi szczypiorek lub natka pietruszki.
  • Danie wzbogacą inne świeże lub suszone zioła jak bazylia, oregano lub tymianek.
  • Smak placków zaostrzy dodatek świeżego lub mielonego chili.
  • Cebulowe placki Ewy Wachowicz pysznie smakują same, ale można podać do nich kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt grecki.

SKŁADNIKI

  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane cebule pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić na około 15 minut.
  • Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
więcej