Obłędne placki Ewy Wachowicz. Zdziwisz się, co jest ich głównym składnikiem
2023-03-10
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
W telewizji Polsat właśnie rozpoczął się nowy sezon programu kulinarnego „Ewa gotuje”. Już w pierwszym odcinku Ewa Wachowicz przedstawiła oryginalny przepis na placki. Głównym składnikiem okazała się być zwykła cebula. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i niedrogie placki cebulowe według przepisu Ewy Wachowicz.
Jak zrobić placki z cebuli Ewy Wachowicz?
Przygotowanie placków zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebul i doprawieniu jej solą, pieprzem i szczyptą cukru. Tak przygotowane cebule trzeba odstawić na kwadrans. Następnie dodajemy posiekany koperek, czosnek, jajka, mąkę pszenną i bardzo dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Placki smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż staną się apetycznie złote.
Dlaczego warto zrobić placki cebulowe Ewy Wachowicz?
- Przepis na zaskakująco pyszne placki z cebuli jest prosty.
- To dobry pomysł na obiad, kiedy wydaje się, że w domu nie ma nic poza cebulą.
- Placki robi się dość szybko. To tylko chwila krojenia, chwila mieszania i dwie chwile smażenia. Pyszne placki Ewy są gotowe w pół godziny.
- Na liście składników są produkty, które można kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Są niedrogie i łatwo dostępne.
- Placki smaży się na maśle klarowanym, które dodaje przyjemnego smaku. Równie dobre będą usmażone na oleju roślinnym lub smakowym.
- Koperek zastąpi szczypiorek lub natka pietruszki.
- Danie wzbogacą inne świeże lub suszone zioła jak bazylia, oregano lub tymianek.
- Smak placków zaostrzy dodatek świeżego lub mielonego chili.
- Cebulowe placki Ewy Wachowicz pysznie smakują same, ale można podać do nich kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt grecki.
SKŁADNIKI
- 3 duże cebule
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić na około 15 minut.
- Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Na patelni roztopić masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?