Nie masz pomysłu na obiad? Cukinia w cieście curry to pyszny sposób na letnie danie
2022-06-27
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Cukinia nie ma wyrazistego smaku. Świetnie podkręci go za to curry. Spróbujcie sami pysznych cukinii w cieście curry.
Zbyt duże cukinie są gąbczaste i piją tłuszcz. Lepiej więc do dań z cukinii wybierać małe i średnie sztuki.
SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie
- olej rzepakowy do smażenia
- ciasto:
- mąka pszenna (typ 450)
- 1 jajko
- ok. 50 ml wody gazowanej
- ok. 50 ml maślanki lub zsiadłego mleka
- sól
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżeczka curry
- dip:
- jogurt
- 2–3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki. Kroimy w grube plastry (ok. 1 cm).
- Plastry cukinii rozkładamy na talerzu i solimy. Gdy puszczą sok, osączamy je za pomocą ręcznika papierowego.
- Do jajka dodajemy sól, sodę i curry. Miksujemy.
- Do masy jajecznej dodajemy wodę, maślankę i mąkę, miksując całość. Masa powinna być gęściejsza od ciasta naleśnikowego. Konsystencję regulujemy wodą i mąką.
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Zanurzamy plastry cukinii w cieście curry i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.
- Po usmażeniu osączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.
- Robimy dip. Do jogurtu dodajemy posiekany koper i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki.
- Osączone cukinie w cieście podajemy z lekkim dipem jogurtowo-czosnkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?