Nie masz pomysłu na obiad? Cukinia w cieście curry to pyszny sposób na letnie danie

Cukinia w cieście
Autor: Shutterstock Cukinia w cieście to idealne danie na letnie dni
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Cukinia nie ma wyrazistego smaku. Świetnie podkręci go za to curry. Spróbujcie sami pysznych cukinii w cieście curry.

Zbyt duże cukinie są gąbczaste i piją tłuszcz. Lepiej więc do dań z cukinii wybierać małe i średnie sztuki.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ciasto:
  • mąka pszenna (typ 450)
  • 1 jajko
  • ok. 50 ml wody gazowanej
  • ok. 50 ml maślanki lub zsiadłego mleka
  • sól
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżeczka curry
  • dip:
  • jogurt
  • 2–3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki. Kroimy w grube plastry (ok. 1 cm).
  • Plastry cukinii rozkładamy na talerzu i solimy. Gdy puszczą sok, osączamy je za pomocą ręcznika papierowego.
  • Do jajka dodajemy sól, sodę i curry. Miksujemy.
  • Do masy jajecznej dodajemy wodę, maślankę i mąkę, miksując całość. Masa powinna być gęściejsza od ciasta naleśnikowego. Konsystencję regulujemy wodą i mąką.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Zanurzamy plastry cukinii w cieście curry i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.
  • Po usmażeniu osączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.
  • Robimy dip. Do jogurtu dodajemy posiekany koper i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki.
  • Osączone cukinie w cieście podajemy z lekkim dipem jogurtowo-czosnkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej