Najsmaczniejsze placki z gotowanej kukurydzy: ulepszony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki z gotowanej kukurydzy to sprytny sposób na ciepła kolację lub szybką przekąskę. Warto skorzystać z promocji na kukurydzę w puszce i przygotować te proste placki rodem z kuchni meksykańskiej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 4 cebule dymki, białe i zielone części, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry lub więcej do smaku
- 1 szklanka startego ostrego sera cheddar
- 2 puszki kukurydzy
- 6-8 łyżek mąki
- 1 szczypta soli do smaku
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- neutralny olej do smażenia
- 100 ml jogurtu lub śmietany
- 1 limonka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę odsączyć na sicie.
- Jaja roztrzepać ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę i wymieszać na lepkie ciasto naleśnikowe.
- Do ciasta dodać odsączoną kukurydzę, posiekaną dymkę i kolendrę oraz pieprz. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, ciasto nakładać łyżką i smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron.
- Podawać z jogurtem i pokrojoną na cząstki limonką.