Najlepszy pasztet bezmięsny
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera bulwiastego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- tarta bułka lub zmielone orzechy laskowe do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka z grubym dnem lub na dużą patelnię wlać 2-4 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Przestudzić.
- Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć na niewielkim ogniu, aż warzywa się uduszą, czyli około 15-20 minut.
- Do misy malaksera dodać kaszę, zmielone orzechy laskowe, uduszone warzywa, resztę oleju oraz wszystkie przyprawy, wszystko razem zmiksować na gładką i w miarę jednolitą masę.
- Formę keksową posmarować olejem i wysypać tartą bułką lub orzechami, wypełnić pasztetem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45 minut. Studzić przez 12 godzin.
- Podawać ze smażonymi grzybami i korniszonami.