Młode ziemniaki zapiekane w oliwie

Marta Balko
mlode-ziemniaki-zapiekane-w-oliwie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Młode ziemniaki można piec z dodatkiem oliwy i ziół
łatwy
40 min
4

Młode ziemniaki to hit każdego przełomu wiosny i lata. Najchętniej podajemy je  posypane koperkiem wraz z zsiadłym mlekiem. Pyszne będą również przyrządzone w inny sposób - na przykład pieczone z dodatkiem ziół i oliwy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, małych ziemniaczków,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól ziołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaczki dokładnie wyszorować, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natłuścić każdy oliwą, wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać oregano i solą ziołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być zrumienione i miękkie w środku.
Marta Balko