Młode ziemniaki w nowej odsłonie: w sezamowo-kolendrowej panierce. Z ziołowym twarożkiem smakują obłędnie

Młode ziemniaki
Autor: Shutterstock Młode ziemniaki z twarożkiem ziołowym
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Robiliście już młode ziemniaki w sezamowo-kolendrowej panierce? Z dodatkiem ziołowego twarożku są tak dobre, że wystarczą za obiadowe danie główne.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • łyżka posiekanej natki kolendry
  • 4 łyżki sezamu
  • sól
  • masło klarowane
  • twarożek ziołowy:
  • twarożek homogenizowany naturalny
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka posiekanego kopru
  • łyżka posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odparować.
  • Zrobić ziołowo-twarożkowy dip: połączyć twarożek, śmietanę, jogurt i sok z cytryny, tak by powstał gładki krem. Posiekać drobno szczypior i koper, cebulę w cienkie piórka – dodać do dipu. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Wstawić do lodówki, aby się schłodził.
  • Drobno posiekać kolendrę.
  • Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu, uważając, aby się nie przypalił.
  • Na klarowanym maśle obsmażyć obrane (lepiej się wtedy złapią panierkę) ziemniaki. Posolić.
  • Do ziemniaków dodać kolendrę i sezam. Potrząsać patelnią i obracać ziemniaki, tak aby kolendra i sezam obtoczyły ziemniaki.
  • Podawać ciepłe razem z twarożkiem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej