Młode ziemniaki w nowej odsłonie: w sezamowo-kolendrowej panierce. Z ziołowym twarożkiem smakują obłędnie
2022-06-21
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Robiliście już młode ziemniaki w sezamowo-kolendrowej panierce? Z dodatkiem ziołowego twarożku są tak dobre, że wystarczą za obiadowe danie główne.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- łyżka posiekanej natki kolendry
- 4 łyżki sezamu
- sól
- masło klarowane
- twarożek ziołowy:
- twarożek homogenizowany naturalny
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka posiekanego kopru
- łyżka posiekanego szczypioru
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odparować.
- Zrobić ziołowo-twarożkowy dip: połączyć twarożek, śmietanę, jogurt i sok z cytryny, tak by powstał gładki krem. Posiekać drobno szczypior i koper, cebulę w cienkie piórka – dodać do dipu. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Wstawić do lodówki, aby się schłodził.
- Drobno posiekać kolendrę.
- Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu, uważając, aby się nie przypalił.
- Na klarowanym maśle obsmażyć obrane (lepiej się wtedy złapią panierkę) ziemniaki. Posolić.
- Do ziemniaków dodać kolendrę i sezam. Potrząsać patelnią i obracać ziemniaki, tak aby kolendra i sezam obtoczyły ziemniaki.
- Podawać ciepłe razem z twarożkiem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?