Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach
2022-05-25
łatwy
10 min
4
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku zachowują wiele witamin. Smak pieczonych ziemniaków jest bardziej wyrazisty. Zazwyczaj podajemy je z koperkiem. Ale jest inny sposób na to by ziemniaki były świeżym i wiosennym daniem. Wystarczy je po upieczeniu polać sokiem i posypać skórką cytryny. Pyszne i takie proste! Przygotujecie te ziemniaki w 30 minut, razem z pieczeniem!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków młodych i drobnych
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Umyj ziemniaki i osusz je. Jeśli nie lubisz skórki (a szkoda, bo mnóstwo drogocennego błonnika i witamin bezpiecznych pod skórką) to oskrob ziemniaki lub bardzo cienko obierz.
- Ziemniaki polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, aby tłuszcz dokładnie pokrył bulwy.
- Rozłóż ziemniaki na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż będą wystarczająco miękkie, aby je przebić widelcem, a skórka na nich pomarszczy się.
- Gorące ziemniaki polej sokiem i posyp skórką z cytryny. Wymieszaj i podawaj.