Młode ziemniaczki i kalafior zapiekane z sosem. Tani obiad przy minimum wysiłku
2022-07-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Młode ziemniaczki i kalafior to wymarzone składniki letniego obiadu - czy podane w towarzystwie mięsa, czy bez niego. Jednak nie muszą to być ziemniaczki z wody i kalafior z bułką tartą. Ten zestaw warzyw nabierze charakteru, gdy zapieczemy je pod sosem o zdecydowanym smaku.
SKŁADNIKI
- 300 g kalafiora
- 300 g młodych ziemniaków
- 2 ząbki młodego czosnku
- pół pęczka cebulki dymki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 600 ml mleka
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/miodu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kalafiora podziel na różyczki podobnej wielkości i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Ziemniaki wyszoruj i bez obierania pokrój na kawałki podobne wielkością do różyczek kalafiora. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj przez 10 minut.
- Odcedź i przełóż je do naczynia z kalafiorem, posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Cebulki dymki posiekaj drobno, szczypiorek odłóż na później. Na małej patelni rozgrzej oliwę i przysmaż na niej posiekane cebulki - do zeszklenia.
- Odlej odrobinę mleka do małego kubeczka i rozmieszaj w nim mąkę. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy lub miód. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 10 minut i podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?