Młode ziemniaczki i kalafior zapiekane z sosem. Tani obiad przy minimum wysiłku

Młode ziemniaczki i kalafior zapiekane z sosem. Tani obiad przy minimum wysiłku
Autor: Shutterstock Młode ziemniaczki i kalafior nie muszą być nudne - dodaj do nich sos z charakterem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Młode ziemniaczki i kalafior to wymarzone składniki letniego obiadu - czy podane w towarzystwie mięsa, czy bez niego. Jednak nie muszą to być ziemniaczki z wody i kalafior z bułką tartą. Ten zestaw warzyw nabierze charakteru, gdy zapieczemy je pod sosem o zdecydowanym smaku.

SKŁADNIKI

  • 300 g kalafiora
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • pół pęczka cebulki dymki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kalafiora podziel na różyczki podobnej wielkości i przełóż do naczynia do zapiekania.
  • Ziemniaki wyszoruj i bez obierania pokrój na kawałki podobne wielkością do różyczek kalafiora. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj przez 10 minut.
  • Odcedź i przełóż je do naczynia z kalafiorem, posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Cebulki dymki posiekaj drobno, szczypiorek odłóż na później. Na małej patelni rozgrzej oliwę i przysmaż na niej posiekane cebulki - do zeszklenia.
  • Odlej odrobinę mleka do małego kubeczka i rozmieszaj w nim mąkę. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy lub miód. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 10 minut i podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Zobacz naszą galerię z przepisami na najlepsze zapiekanki ziemniaczane

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej