Mini pizze z sosem dyniowymi i kurkami - absolutnie wegańskie

Mini pizze z sosem dyniowymi i kurkami - absolutnie wegańskie
Autor: Shutterstock.com
łatwy
45 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pizzę można jeść cały rok. Ona po prostu podpłomykami płynie w naszym krwioobiegu. Cienki placek drożdżowy świetnie smakuje z każdymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie mini pizzy z bołędnym sosem dyniowym i kurkami prosto z lasu! Pychota! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 100 g (¾ szklanki) mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki suchych drożdży aktywnych
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 60 ml (¼ szklanki) letniej wody
  • Na sos dyniowy:
  • 150 g dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki papryki w proszku, słodkiej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • 60 ml (¼ szklanki) wody
  • Na beszamel z nerkowców:
  • 20 g (2 łyżki stołowe) orzechów nerkowca lub 1 łyżka masła z orzechów nerkowca
  • 1 łyżka odżywczych płatków drożdżowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czosnku granulowanego
  • 60 ml (¼ szklanki wody)
  • Także:
  • 250 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw zrób ciasto. Rozgrzej piekarnik do 50°C, a następnie wyłącz. Wszystkie składniki zagnieć na miękkie, nie lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ugniataj przez co najmniej 5 minut, a następnie włóż do miski, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem kuchennym. Wstaw do piekarnika i zaklinuj drzwi drewnianą łyżką. Pozostaw ciasto w piekarniku, aż podwoi swoją objętość.
  • Gdy ciasto nabiera rozmiarów i puszystości. Ugotuj pokrojoną dynię razem z czosnkiem w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj na puree. Przypraw do smaku. Odstaw.
  • Gdy ciasto jest gotowe, umieść blachę do pieczenia lub blachę do pizzy na dolnym ruszcie piekarnika i podgrzej je do 250°C. Z ciasta urywaj kęsy, które rozciągaj w dłoniach. Nie wałkuj. Przygotuj około 6 małych pizzy. Posmaruj dyniowym sosem. Odłóż.
  • Kurki podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy strać nieco wody, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Kurki rozłóż na pizzach.
  • Zmiel orzechy nerkowca. Dodaj wszystkie dodatki i przyprawy. Wymieszaj. Przelej do rondelka i zagotuj. Sos się zagęści. Tak przygotowanym sosem polej kurki.
  • Pizze ułóż na rozgrzanej blasze. Piecz przez 10-12 minut.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej