Mini pizze z sosem dyniowymi i kurkami - absolutnie wegańskie
2021-09-01
łatwy
45 min
6
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pizzę można jeść cały rok. Ona po prostu podpłomykami płynie w naszym krwioobiegu. Cienki placek drożdżowy świetnie smakuje z każdymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie mini pizzy z bołędnym sosem dyniowym i kurkami prosto z lasu! Pychota!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 100 g (¾ szklanki) mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki suchych drożdży aktywnych
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
- 60 ml (¼ szklanki) letniej wody
- Na sos dyniowy:
- 150 g dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki papryki w proszku, słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- 60 ml (¼ szklanki) wody
- Na beszamel z nerkowców:
- 20 g (2 łyżki stołowe) orzechów nerkowca lub 1 łyżka masła z orzechów nerkowca
- 1 łyżka odżywczych płatków drożdżowych
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- 60 ml (¼ szklanki wody)
- Także:
- 250 g kurek
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw zrób ciasto. Rozgrzej piekarnik do 50°C, a następnie wyłącz. Wszystkie składniki zagnieć na miękkie, nie lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ugniataj przez co najmniej 5 minut, a następnie włóż do miski, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem kuchennym. Wstaw do piekarnika i zaklinuj drzwi drewnianą łyżką. Pozostaw ciasto w piekarniku, aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto nabiera rozmiarów i puszystości. Ugotuj pokrojoną dynię razem z czosnkiem w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj na puree. Przypraw do smaku. Odstaw.
- Gdy ciasto jest gotowe, umieść blachę do pieczenia lub blachę do pizzy na dolnym ruszcie piekarnika i podgrzej je do 250°C. Z ciasta urywaj kęsy, które rozciągaj w dłoniach. Nie wałkuj. Przygotuj około 6 małych pizzy. Posmaruj dyniowym sosem. Odłóż.
- Kurki podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy strać nieco wody, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Kurki rozłóż na pizzach.
- Zmiel orzechy nerkowca. Dodaj wszystkie dodatki i przyprawy. Wymieszaj. Przelej do rondelka i zagotuj. Sos się zagęści. Tak przygotowanym sosem polej kurki.
- Pizze ułóż na rozgrzanej blasze. Piecz przez 10-12 minut.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?