Mielone z fasoli i cukinii: przepis na tanie i przepyszne burgery wegańskie

Mielone z fasoli i cukinii: przepis na tanie i przepyszne burgery wegańskie
Autor: Shutterstock.com Mielone z fasoli i cukinii: przepis na tanie i przepyszne burgery wegańskie
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mielone z fasoli i cukinii to najlepsze wegańskie kotlety, jakie do tej pory jadłam. Są mięsiste, chrupiące i soczyste. Trochę przypominają klasyczne kotlety, które robiła moja babcia. Ponieważ przepisem tym zainteresowało się wielu miłych ludzi, w końcu go spisałam i bardzo się cieszę, że mogę się nim z Wami podzielić, ponieważ te kotlety są super smaczne, tanie i bardzo łatwe do zrobienia. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki po 400 g każda białej fasoli
  • 3 cebule
  • 400 g (1 średnia) cukinii
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki (120 g) mąki pszennej pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedź i opłucz, przełóż do większej miski i rozdrobnij, wręcz rozetrzyj widelcem lub rękoma (wolę tę ostatnią opcję).
  • Dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię (lub startą na tarce o dużych oczkach) wraz z mieszanką przypraw, solą i mąką pełnoziarnistą. Dokładnie wymieszaj rękami lub widelcem.
  • Rozgrzej patelnię, wlej na nią kilka łyżek oleju, uformuj w dłoniach średnie kotlety i smaż na gorącym oleju, aż będą chrupiące z obu stron. Jeśli ciasto na kotlety nie chce się sklejać, dodaj więcej mąki.
  • Podawaj w bułce z awokado, zielonym ogórkiem i sałatą oraz sosem majonezowym lub z ziemniakami i sosem, jako kotlet mielony.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej