Mielone z fasoli i cukinii: przepis na tanie i przepyszne burgery wegańskie
2022-03-17
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mielone z fasoli i cukinii to najlepsze wegańskie kotlety, jakie do tej pory jadłam. Są mięsiste, chrupiące i soczyste. Trochę przypominają klasyczne kotlety, które robiła moja babcia. Ponieważ przepisem tym zainteresowało się wielu miłych ludzi, w końcu go spisałam i bardzo się cieszę, że mogę się nim z Wami podzielić, ponieważ te kotlety są super smaczne, tanie i bardzo łatwe do zrobienia. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 puszki po 400 g każda białej fasoli
- 3 cebule
- 400 g (1 średnia) cukinii
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki (120 g) mąki pszennej pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedź i opłucz, przełóż do większej miski i rozdrobnij, wręcz rozetrzyj widelcem lub rękoma (wolę tę ostatnią opcję).
- Dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę cukinię (lub startą na tarce o dużych oczkach) wraz z mieszanką przypraw, solą i mąką pełnoziarnistą. Dokładnie wymieszaj rękami lub widelcem.
- Rozgrzej patelnię, wlej na nią kilka łyżek oleju, uformuj w dłoniach średnie kotlety i smaż na gorącym oleju, aż będą chrupiące z obu stron. Jeśli ciasto na kotlety nie chce się sklejać, dodaj więcej mąki.
- Podawaj w bułce z awokado, zielonym ogórkiem i sałatą oraz sosem majonezowym lub z ziemniakami i sosem, jako kotlet mielony.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli