Mięciutkie ziemniaczki z chrupiącą skórką. Przygotujesz je w air fryerze

Mięciutkie ziemniaczki z chrupiącą skórką. Przygotujesz je w air fryerze
Autor: Shutterstock.com Mięciutkie ziemniaczki z chrupiącą skórką. Przygotujesz je w air fryerze
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Pieczone ziemniaczki to danie, które kocha niejedna osoba. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku - idealny posiłek czy dodatek do dań. Jeśli chcemy jednak jeszcze ułatwić sobie ich przygotowanie, możemy upiec je w air fryerze. Wyjdą niesamowicie za każdym razem.

Pieczone ziemniaki, inne niż wszystkie. Zachwycą od pierwszego kęsa

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku ziemniaczki pieczone są idealne jako samodzielne danie, przekąska czy dodatek do obiadu. Są stosunkowo proste do przygotowania i smakują niesamowicie. Co więcej, każdy może je dostosować pod własny gust.

Wszystko za sprawą dodatków, które można dodać do naszych ziemniaczków. Świetnie sprawdzi się boczek, szczypiorek czy śmietana. Możemy również poeksperymentować z warzywami, jak pomidorami, cebulą czy papryką. Świetnie pasować będzie również guacamole, na które przepis znajdziemy tutaj.

Te pieczone ziemniaczki co prawda muszą się trochę piec, jednak jeśli chodzi o pracę, to większość wykona za nas air fryer. To naprawdę ciekawy pomysł na danie, które zasmakuje każdemu, a nie będziemy musieli się przy nim narobić.

Jeśli więc nie mamy ochoty na purée, gotowane, smażone ziemniaki czy frytki, to może być wspaniała alternatywa. Jeden taki ziemniak wystarczy, by się nasycić, w szczególności jeśli napakujemy go dodatkowo najróżniejszymi dodatkami.

SKŁADNIKI

  • 2 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła
  • opcjonalnie: ser tarty, boczek, szczypiorek, śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Za pomocą widelca nakłuwamy oba ziemniaki.
  • Nacieramy je olejem.
  • Równomiernie posypujemy solą i pieprzem.
  • Wkładamy do koszyka air fryera.
  • Pieczemy w 205 stopniach około 45 minut.
  • Odstawiamy ziemniaki na 5 minut.
  • Rozkrawamy wzdłuż.
  • Część miąższu wyjmujemy i wkładamy do miski.
  • Doprawiamy masłem, solą i pieprzem.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Nadzienie wkładamy z powrotem do ziemniaków.
  • Dodajemy ulubione dodatki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej