Marchewkowe risotto - zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie

Marchewkowe risotto - zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie
Autor: Shutterstock.com Marchewkowe risotto - zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gotujemy dzisiaj risotto, ale trochę inaczej niż zwykle: ponieważ całkowicie pomijamy wino. Za to są tam pełne smaku marchewki i odrobina masła orzechowego – albo nawet dwie odrobiny. Marchewkowe risotto to zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie. Raz, dwa i danie poprawiające samopoczucie jest gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 300 g marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła orzechowego, z kawałkami orzechów lub kremowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • parmezan naturalny lub roślinny zamiennik, tarty, opcjonalnie
  • orzeszki ziemne, prażone, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw marchewki wyszoruj lub obierz. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu i najpierw podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i krótko przesmaż. Teraz dodaj ryż do garnka i podsmaż.
  • Do garnka wlej chochelkę bulionu. Dobrze wymieszaj i pozwól, aby ryż wchłonął bulion, przed dodaniem kolejnej porcji. W międzyczasie wmieszaj startą marchewkę.
  • Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, a risotto będzie ładne i kremowe, dodaj masło orzechowe i w razie potrzeby dopraw płatkami drożdżowymi i/lub solą. Wskazówka: jeśli ryż nie jest ugotowany, po prostu użyj trochę więcej bulionu lub wody.
  • Jeśli chcesz, posyp risotto parmezanem lub orzeszkami ziemnymi przed podaniem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zapiekanka ryżowa: 8 sprawdzonych przepisów na zapiekankę z ryżu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej