Marchewkowe risotto - zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie
      2022-03-27
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gotujemy dzisiaj risotto, ale trochę inaczej niż zwykle: ponieważ całkowicie pomijamy wino. Za to są tam pełne smaku marchewki i odrobina masła orzechowego – albo nawet dwie odrobiny. Marchewkowe risotto to zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie. Raz, dwa i danie poprawiające samopoczucie jest gotowe!
SKŁADNIKI
- 300 g marchewki
 - 2 cebule
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 200 g ryżu do risotto
 - 1 l bulionu warzywnego
 - 3 łyżki masła orzechowego, z kawałkami orzechów lub kremowego
 - 2 łyżki płatków drożdżowych
 - sól
 - parmezan naturalny lub roślinny zamiennik, tarty, opcjonalnie
 - orzeszki ziemne, prażone, opcjonalnie
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw marchewki wyszoruj lub obierz. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
 - Rozgrzej olej w dużym rondlu i najpierw podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i krótko przesmaż. Teraz dodaj ryż do garnka i podsmaż.
 - Do garnka wlej chochelkę bulionu. Dobrze wymieszaj i pozwól, aby ryż wchłonął bulion, przed dodaniem kolejnej porcji. W międzyczasie wmieszaj startą marchewkę.
 - Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, a risotto będzie ładne i kremowe, dodaj masło orzechowe i w razie potrzeby dopraw płatkami drożdżowymi i/lub solą. Wskazówka: jeśli ryż nie jest ugotowany, po prostu użyj trochę więcej bulionu lub wody.
 - Jeśli chcesz, posyp risotto parmezanem lub orzeszkami ziemnymi przed podaniem.
 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?