Marchewkowe risotto - zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie
2022-03-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gotujemy dzisiaj risotto, ale trochę inaczej niż zwykle: ponieważ całkowicie pomijamy wino. Za to są tam pełne smaku marchewki i odrobina masła orzechowego – albo nawet dwie odrobiny. Marchewkowe risotto to zdrowy i pyszny posiłek na pocieszenie. Raz, dwa i danie poprawiające samopoczucie jest gotowe!
SKŁADNIKI
- 300 g marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g ryżu do risotto
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła orzechowego, z kawałkami orzechów lub kremowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- parmezan naturalny lub roślinny zamiennik, tarty, opcjonalnie
- orzeszki ziemne, prażone, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw marchewki wyszoruj lub obierz. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu i najpierw podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i krótko przesmaż. Teraz dodaj ryż do garnka i podsmaż.
- Do garnka wlej chochelkę bulionu. Dobrze wymieszaj i pozwól, aby ryż wchłonął bulion, przed dodaniem kolejnej porcji. W międzyczasie wmieszaj startą marchewkę.
- Jak tylko ryż wchłonie cały płyn, a risotto będzie ładne i kremowe, dodaj masło orzechowe i w razie potrzeby dopraw płatkami drożdżowymi i/lub solą. Wskazówka: jeśli ryż nie jest ugotowany, po prostu użyj trochę więcej bulionu lub wody.
- Jeśli chcesz, posyp risotto parmezanem lub orzeszkami ziemnymi przed podaniem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?