Makaronowe wstążki z grzybami smażonymi w ziołowym maśle. Danie o urzekającym smaku

Tagiatelle z grzybami
Autor: Shutterstock Tagiatelle z grzybami to proste, ale bardzo smaczne danie
łatwy
30 min
2

Makaron i grzyby to znakomite połączenie, zaś makaron, grzyby i masło to smakowe mistrzostwo, zwłaszcza jeśli to masło ziołowe. To danie jest bardzo proste, ale smakuje jak wykwintna potrawa z drogiej restauracji. Sezon grzybowy w pełni, więc to najlepszy czas na wypróbowanie tego zachwycającego połączenia.

SKŁADNIKI

  • 300 g tagiatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g grzybów leśnych, oczyszczonych i pokrojonych
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki siekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g burraty lub mozzarelli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień grzyby na mocnym ogniu. Przypraw solą i pieprzem
  • Po 5 minutach smażenia zamieszaj i smaż kolejne 5 minut. Zmniejsz ogień.
  • Dodaj na patelnię masło, zioła (bazylii na razie połowę) i ząbki czosnku. Smaż kolejne 5 minut.
  • Wlej powoli wino i sok z cytryny, zamieszaj, dodaj odcedzony makaron. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
  • Zdejmij z ognia, wyjmij ząbki czosnku, a  dodaj resztę bazylii. Wymieszaj. 
  • Podawaj od razu z kawałkami podzielonej na włókna burraty lub mozzarelli.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej