Makaronowe wstążki z grzybami smażonymi w ziołowym maśle. Danie o urzekającym smaku
2022-10-04
łatwy
30 min
2
Makaron i grzyby to znakomite połączenie, zaś makaron, grzyby i masło to smakowe mistrzostwo, zwłaszcza jeśli to masło ziołowe. To danie jest bardzo proste, ale smakuje jak wykwintna potrawa z drogiej restauracji. Sezon grzybowy w pełni, więc to najlepszy czas na wypróbowanie tego zachwycającego połączenia.
SKŁADNIKI
- 300 g tagiatelle
- 2 łyżki oliwy
- 500 g grzybów leśnych, oczyszczonych i pokrojonych
- sól i pieprz
- 6 łyżek masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżki siekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g burraty lub mozzarelli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień grzyby na mocnym ogniu. Przypraw solą i pieprzem
- Po 5 minutach smażenia zamieszaj i smaż kolejne 5 minut. Zmniejsz ogień.
- Dodaj na patelnię masło, zioła (bazylii na razie połowę) i ząbki czosnku. Smaż kolejne 5 minut.
- Wlej powoli wino i sok z cytryny, zamieszaj, dodaj odcedzony makaron. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Zdejmij z ognia, wyjmij ząbki czosnku, a dodaj resztę bazylii. Wymieszaj.
- Podawaj od razu z kawałkami podzielonej na włókna burraty lub mozzarelli.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?