Makaron z pieczoną fetą i dynią: łatwy przepis na #fetapasta
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Makaron z pieczoną fetą FETA PASTA to viralowy przepis, który zdobył serca i żołądki smakoszy w całym internecie. Teraz pora na nowe wersje sprawdzonego sposoby na pyszny makaron w kremowym sosie. Oto przepis na makaron z fetą i pieczoną dynią. Jeszcze jeden łatwy przepis na #fetapasta
Jeśli znasz mój przepis na makaron z zapiekaną fetą i pomidorkami koktajlowymi, to pokochasz ten podobny i równie pyszny przepis! Metoda jest prawie taka sama jak makaronz pieczoną fetą z TikToka, ale ten jest idealny na jesień!
W przeciwieństwie do oryginalnego przepisu z fetą i pomidorkami, kostki dyni piżmowej są w zasadzie konfitowane w oliwie, ponieważ nie są tak soczyste jak pomidory.
Więcej o genialnym przepisie na makaron z pieczoną fetą znajdziesz tutaj: Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad
SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa, czyli 5 szklanek pokrojonej dyni
- ½ szklanki oliwy lub oleju
- ½ łyżeczki soli
- 250 g sera feta w bloku
- 500 g makaronu
- 10 listków szałwii
- 3 ząbki czosnku drobno zmielone
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Dynię pokrojoną w kostkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek. Posypać 2 szczyptami soli i 1 szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
- Pośrodku kawałków dyni zrób dołek i połóż na środku blok fety. Skrop fetę odrobiną oliwy. Piecz przez 30 minut.
- Następnie zwiększ ogień do 220°C i piecz przez kolejne 5-10 minut lub do lekkiego zrumienienia fety.
- W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź i zachowaj 2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Gdy feta się zarumieni, wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i od razu dodaj zmielony czosnek, posiekane liście szałwii i miód. Teraz dodaj makaron i 1 szklankę wody spod makaronu i wszystko razem wymieszaj.
- Jeśli makaron wydaje się suchy, stopniowo dodawaj więcej wody z makaronu, aż sos będzie kremowy i gładki.
- Całość dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz również dodać więcej miodu!