Makaron z pieczoną fetą i dynią: łatwy przepis na #fetapasta

Makaron z pieczoną fetą i dynią: łatwy przepis na #fetapasta
Autor: Shutterstock.com Makaron spaghetti z pieczoną fetą i dynią oraz szałwią
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Makaron z pieczoną fetą FETA PASTA to viralowy przepis, który zdobył serca i żołądki smakoszy w całym internecie. Teraz pora na nowe wersje sprawdzonego sposoby na pyszny makaron w kremowym sosie. Oto przepis na makaron z fetą i pieczoną dynią. Jeszcze jeden łatwy przepis na #fetapasta

Jeśli znasz mój przepis na makaron z zapiekaną fetą i pomidorkami koktajlowymi, to pokochasz ten podobny i równie pyszny przepis! Metoda jest prawie taka sama jak makaronz pieczoną fetą z TikToka, ale ten jest idealny na jesień!

W przeciwieństwie do oryginalnego przepisu z fetą i pomidorkami, kostki dyni piżmowej są w zasadzie konfitowane w oliwie, ponieważ nie są tak soczyste jak pomidory.

Więcej o genialnym przepisie na makaron z pieczoną fetą znajdziesz tutaj: Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - hitowy przepis z Tik Toka na szybki obiad

SKŁADNIKI

  • 1 dynia piżmowa, czyli 5 szklanek pokrojonej dyni
  • ½ szklanki oliwy lub oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g sera feta w bloku
  • 500 g makaronu 
  • 10 listków szałwii
  • 3 ząbki czosnku drobno zmielone
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 
  • Dynię pokrojoną w kostkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek. Posypać 2 szczyptami soli i 1 szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
  • Pośrodku kawałków dyni zrób dołek i połóż na środku blok fety. Skrop fetę odrobiną oliwy. Piecz przez 30 minut.
  • Następnie zwiększ ogień do 220°C i piecz przez kolejne 5-10 minut lub do lekkiego zrumienienia fety.
  • W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź i zachowaj 2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Gdy feta się zarumieni, wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i od razu dodaj zmielony czosnek, posiekane liście szałwii i miód. Teraz dodaj makaron i 1 szklankę wody spod makaronu i wszystko razem wymieszaj.
  • Jeśli makaron wydaje się suchy, stopniowo dodawaj więcej wody z makaronu, aż sos będzie kremowy i gładki.
  • Całość dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz również dodać więcej miodu!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej