Łazanki z kapustą i grzybami: wartość odżywcza, kalorie. Jak zrobić łazanki? Czy łazanki są zdrowe?
Łazanki z kapusta i grzybami to dobre danie nie tylko na Wigilię. Łazanki z kapustą i grzybami można przygotować w dowolnej chwili - to pyszne i nieskomplikowane danie bezmięsne. Można przygotować więcej łazanek z kapustą i grzybami, a nadwyżki zamrozić. Podajemy dobry przepis, jak zrobić postne łazanki - krok po kroku.
Zobacz także: Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami
Czytaj również: Przepis na łazanki bezglutenowe
Wartość kaloryczna
Porcja łazanek z kapustą i grzybami ważąca 200 g ma 272 kcal.
W tradycyjnej porcji łazanek znajduje się zaledwie 7 g białka i tyle samo tłuszczu. Natomiast czystych węglowodanów aż 42 g.
Czy łazanki z kapustą i grzybami są zdrowe?
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym IG nie jest to na pewno danie dla diabetyków, ani osób na diecie. Grzyby są ciężkostrawne i powinny ich unikać osoby z zaburzeniami układu trawienia.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu typu łazanki lub kokardki
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz czarny do smaku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
- Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy.
- Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki.
- Na maśle musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.