Kuskus zapiekany z warzywami - pyszny dodatek do mięsa lub samodzielne danie

Kuskus zapiekany z warzywami  - pyszny dodatek do mięsa lub samodzielne danie
Autor: Shutterstock Tak przygotowaną kaszę można zapiec w warzywach, np. dyni, bakłażanie czy papryce
łatwy
20 min
4

Kuskus zapiekany z warzywami to proste i szybkie danie. Tak przygotowana kasza kuskus może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa. Aby była jeszcze smaczniejsza i efektowniej się prezentowała, możemy ją zapiec w wydrążonej  małej  dyni, w bakłażanie, papryce czy innym warzywie. Wtedy warto ją jeszcze posypać z wierzchu startym serem.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • pół opakowania kaszy kuskus
  • sól i pieprz
  • 1 kulka mozzarelli 
  • zielenina do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Przełożyć gorący kuskus do miski, dodać sól, pieprz i pokrojone suszone pomidory.
  • Przełożyć połowę kaszy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • Kaszę posypać poszarpaną mozzarellą, plastrami pokrojonej, umytej cukinii (wraz ze skórkę) i kawałkami pomidora.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej