Kuskus zapiekany z warzywami - pyszny dodatek do mięsa lub samodzielne danie
2022-11-08
łatwy
20 min
4
Kuskus zapiekany z warzywami to proste i szybkie danie. Tak przygotowana kasza kuskus może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa. Aby była jeszcze smaczniejsza i efektowniej się prezentowała, możemy ją zapiec w wydrążonej małej dyni, w bakłażanie, papryce czy innym warzywie. Wtedy warto ją jeszcze posypać z wierzchu startym serem.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- pół opakowania kaszy kuskus
- sól i pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- zielenina do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przełożyć gorący kuskus do miski, dodać sól, pieprz i pokrojone suszone pomidory.
- Przełożyć połowę kaszy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
- Kaszę posypać poszarpaną mozzarellą, plastrami pokrojonej, umytej cukinii (wraz ze skórkę) i kawałkami pomidora.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz