Kotlety ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz

Kotlety ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock.com kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz, łatwy przepis, doskonały smak
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zostało trochę ziemniaków z obiadu? Zrób z nich na kolację szybkie kotleciki ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz. Kotlety z ugotowanych ziemniaków świetnie smakują z cebulką lub żółtym serem. Wypróbuj przepis na rewelacyjne kotleciki ziemniaczane z programu "Ewa gotuje". 

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i ugotuj ziemniaki. Kiedy będą już miękkie wystaw je i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj ją do ziemniaków. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do całości dodaj jeszcze jajko i mąkę. 
  • Uformuj sznycelki i obtocz je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na małym ogniu smaż kotleciki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Judyta Wanicka
więcej