Kotlety ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zostało trochę ziemniaków z obiadu? Zrób z nich na kolację szybkie kotleciki ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz. Kotlety z ugotowanych ziemniaków świetnie smakują z cebulką lub żółtym serem. Wypróbuj przepis na rewelacyjne kotleciki ziemniaczane z programu "Ewa gotuje".
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i ugotuj ziemniaki. Kiedy będą już miękkie wystaw je i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj ją do ziemniaków. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do całości dodaj jeszcze jajko i mąkę.
- Uformuj sznycelki i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na małym ogniu smaż kotleciki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?