Kotlety z ziemniaków: przepis dla wegetarian i nie tylko
2021-03-29

średni
40 min
4
Nie wszyscy lubią mięsa, więc dobrze czasem zajrzeć do przepisów na dania jarskie: lżejsze, ale wcale nie mniej pożywne. Na pewno będzie smacznie i na pewno będzie zdrowo. Mówimy, jak zrobić kotlety z ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg ziemniaków
- 30 g tłuszczu
- 50 g cebuli
- 2 jaja
- 50 g mąki
- 60 g bułki tartej
- 80 g tłuszczu do smażenia
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, siekaną zrumienioną cebulę, sól, pieprz, starannie utrzeć.
- Masę wyłożyć na blat, kształtować wałek o średnicy 4 cm, krajać na kawałki długości 3 cm.
- Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem ogórkowym, pomidorowym, korniszonowym lub z surówką z warzyw.