Kotlety z tofu - jak je zrobić?
2021-03-30
łatwy
15 min
2
Dieta wegańska
Kotlety z tofu to pyszny dodatek do wegańskich burgerów lub po prosty obiad w kwadrans. Nie tylko dla niejedzących mięsa. Panierowane i smażone kotlety z tofu pysznie smakują.
SKŁADNIKI
- tofu
- jajko
- oregano
- pieprz ziołowy
- bazylia
- tymianek
- estragon
- 2-3 łyżki bulionu
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko rozmącić w miseczce. Dodać przyprawy według uznania.
- Rozcieńczyć bulionem.
- W drugiej miseczce przygotować tartą bułkę.
- Tofu pokroić w plastry.
- Panierować najpierw w jajku, tak by zioła dobrze przylgnęły do serka, potem w bułce tartej.
- Smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty.
- Można podawać z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych z odrobiną oliwy, pieczywem oraz sosem czosnkowo-jogurtowym.
Dieta wegańska