Kotlety z tofu - jak je zrobić?

Kotlety z tofu. Jak je zrobić?
Autor: Shutterstock.com Kotlety z tofu pysznie smakują w kanapkach i jako danie główne
łatwy
15 min
2

Dieta wegańska

Kotlety z tofu to pyszny dodatek do wegańskich burgerów lub po prosty obiad w kwadrans. Nie tylko dla niejedzących mięsa. Panierowane i smażone kotlety z tofu pysznie smakują.

SKŁADNIKI

  • tofu
  • jajko
  • oregano
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • tymianek
  • estragon
  • 2-3 łyżki bulionu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko rozmącić w miseczce. Dodać przyprawy według uznania.
  • Rozcieńczyć bulionem.
  • W drugiej miseczce przygotować tartą bułkę.
  • Tofu pokroić w plastry.
  • Panierować najpierw w jajku, tak by zioła dobrze przylgnęły do serka, potem w bułce tartej.
  • Smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty.
  • Można podawać z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych z odrobiną oliwy, pieczywem oraz sosem czosnkowo-jogurtowym.                                                    
Dieta wegańska
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej