Kotlety z kapusty - proste danie na bezmięsny obiad. Zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych mielonych

Kotlety z kapusty - proste danie na bezmięsny obiad. Zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych mielonych
Autor: Shutterstock Warzywne kotlety z kapusty to niedroga i zdrowa alternatywa dla mielonych
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z kapusty to świetna propozycja na wegetariański obiad – są lżejsze, ale równie sycące jak tradycyjne potrawy mięsne. Dodatkowo, nie każdy jest miłośnikiem mięsa, więc warto czasem sięgnąć po przepisy na potrawy bez niego. Z pewnością będzie smacznie i zdrowo.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg kapusty włoskiej lub cukrowej - polecamy wybrać zwartą, twardą główkę
  •  1  czerstwa bułka
  • ok. 150 ml mleka
  •  tłuszcz do smażenia
  • 2 jaja
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części. Zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Odstawić na co najmniej kwadrans, by zmiękła i puściła sok.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, dodać jaja, zrumienioną cebulę, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie wymieszać.
  • Z masy formować małe, owalne kotleciki, panierować w tartej bułce.
  • Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  • Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
  • Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub chrzanowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej