Kotlety z kapusty - proste danie na bezmięsny obiad. Zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych mielonych
      2024-09-18
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z kapusty to świetna propozycja na wegetariański obiad – są lżejsze, ale równie sycące jak tradycyjne potrawy mięsne. Dodatkowo, nie każdy jest miłośnikiem mięsa, więc warto czasem sięgnąć po przepisy na potrawy bez niego. Z pewnością będzie smacznie i zdrowo.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg kapusty włoskiej lub cukrowej - polecamy wybrać zwartą, twardą główkę
 - 1 czerstwa bułka
 - ok. 150 ml mleka
 - tłuszcz do smażenia
 - 2 jaja
 - 1 spora cebula
 - sól
 - pieprz
 - tarta bułka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części. Zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Odstawić na co najmniej kwadrans, by zmiękła i puściła sok.
 - Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
 - Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
 - Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, dodać jaja, zrumienioną cebulę, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie wymieszać.
 - Z masy formować małe, owalne kotleciki, panierować w tartej bułce.
 - Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
 - Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
 - Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub chrzanowym.
 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?