KOTLETY z KALAFIORA: przepis na wegetariańskie kotlety
      2021-03-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Wegetariańskie kotlety z kalafiora podane z sałatką to doskonała lekka kolacja dla osób nie tylko na diecie. Kotlety z kalafiora są smaczne i zdrowe, i mogą być wspaniałą alternatywa dla mięsnych dań. Podajemy przepis na kotlety z kalafiora - idealne letnie danie!
SKŁADNIKI
- kalafior
 - 1 cebula
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 1 jajko
 - ząbek czosnki
 - natka pietruszki
 - oliwa z oliwek
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior opłucz w wodzie z octem i ugotuj w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku. Gdy warzywo zmięknie, wyjmij, podziel na różyczki, nóżki pokrój na centymetrowe kawałki, wytnij głąb.
 - Kawałki kalafiora posiekaj drobno (najszybciej zrobisz to na dużej desce do krojenia lub stolnicy) i przełóż do miski.
 - Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobniutko posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj ją do kalafiora.
 - Dosyp 2 łyżki bułki tartej, dodaj jajko, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną natką, starannie wymieszaj.
 - Uformuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. Ewentualnie można je najpierw zamoczyć w roztrzepanym jajku i oprószyć bułką tartą.
 - Kotleciki z kalafiora podawaj z sałatką przygotowaną z różnego rodzaju sałat, pomidorów, rzodkiewek, szczypiorku i ogórka. Składniki wymieszaj z sosem winegret lub łyżką majonezu typu light, ewentualnie jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem i cukrem.