Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Autor: Shutterstock.com Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora lub brokułu
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Warzywne kotlety wegańskie nie muszą być nudne. Polecam Wam przepis na pyszne bezmięsne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Bardzo łatwe do przyrządzenia.  Tajemnica ich wybornego smaku tkwi w wykorzystaniu pieczonego kalafiora. Pieczenie kondensuje smak we wnętrz kalafiora lub brokułu. Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior lub 2 brokuły
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku, roztarty lub przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior pokroić na kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, posypać oliwą, solą i pieprzem, upewnić się, że każdy kwiatek jest przykryty tłuszczem. Piec w piekarniku 170°C. Zostawić do ostygnięcia.
  • W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać kaszę jaglaną i chwilę podsmażać na oleju. Kiedy zacznie pachnieć orzechowo, dolać wodę i dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu do ugotowania.
  • Gdy wszystko jest ugotowane i ostudzone, włożyć kalafiora do robota kuchennego, rozetrzeć go na puree. Przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i resztę składników. Wymieszać i uformować 12 kotletów (najlepiej najpierw zwilżyć ręce). Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety z obu stron. Lub rozgrzać piekarnik do 200° i piec przez 30 minut. Podawać z sałatką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej