Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
2021-06-21
łatwy
30 min
12
Dieta wegetariańska
Warzywne kotlety wegańskie nie muszą być nudne. Polecam Wam przepis na pyszne bezmięsne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Bardzo łatwe do przyrządzenia. Tajemnica ich wybornego smaku tkwi w wykorzystaniu pieczonego kalafiora. Pieczenie kondensuje smak we wnętrz kalafiora lub brokułu. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 1 kalafior lub 2 brokuły
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku, roztarty lub przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, posypać oliwą, solą i pieprzem, upewnić się, że każdy kwiatek jest przykryty tłuszczem. Piec w piekarniku 170°C. Zostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać kaszę jaglaną i chwilę podsmażać na oleju. Kiedy zacznie pachnieć orzechowo, dolać wodę i dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu do ugotowania.
- Gdy wszystko jest ugotowane i ostudzone, włożyć kalafiora do robota kuchennego, rozetrzeć go na puree. Przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i resztę składników. Wymieszać i uformować 12 kotletów (najlepiej najpierw zwilżyć ręce). Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety z obu stron. Lub rozgrzać piekarnik do 200° i piec przez 30 minut. Podawać z sałatką.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?