Kotlety pizza - pokochają je i dzieci, i dorośli
2022-11-15
łatwy
35 min
4
Kotlety pizza to bezmięsne danie, które przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników. Te kotleciki są bezmięsne i bez dodatku jajek - dlatego mogą się nimi delektować także wegetarianie oraz alergicy. Proste kotleciki ziemniaczane nadziane farszem o smaku pizzy robią furorę zwłaszcza wśród dzieci, ale ich smakowi nie oprą się też dorośli.
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
- 1,5 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- 1,5 łyżeczki płatków chilli
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- Farsz o smaku pizzy:
- 1,5 cebuli (drobno posiekanej)
- 1,5 papryki (posiekanej)
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 15 oliwek (pokrojonych)
- 15 papryczek jalapeño (posiekanych)
- 0,75 szklanki sosu do pizzy
- 1,5 szklanki sera (mozzarella/cheddar)
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- Płyn do panierowania:
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki do pizzy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie farszu o smaku pizzy - wymieszaj cebulę, paprykę kukurydzę, oliwki i jalapeno. Dodaj sos do pizzy, ser, mieszankę ziół i płatki chilli. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- Przygotowanie kotletów: w dużej misce wymieszaj puree ziemniaczane z mieszanką ziół, płatkami chilli i solą. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Nasmaruj dłonie olejem, podziel ciasto na 8 części, utocz z nich kulki i każdą lekko spłaszcz. Tak powstałe placuszki nadziej 2 łyżkami przygotowanego farszu o smaku pizzy i szczelnie sklej formując kotlecik.
- Przygotuj zawiesinę do panierowania: wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę do pizzy, pieprz i sól. Dodaj wodę i wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek.
- Przygotowany kotlet zanurz w zawiesinie z mąki kukurydzianej, a następnie panieruj w bułce tartej.
- Smaż kotleciki na głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem pomidorowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?