Kotlety pizza - pokochają je i dzieci, i dorośli

Kotlety pizza - pokochają je i dzieci, i dorośli
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczane nadziewane farszem o smaku pizzy to prawdziwy hit za grosze
łatwy
35 min
4

Kotlety pizza to bezmięsne danie,  które przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników. Te kotleciki są bezmięsne i bez dodatku jajek - dlatego mogą się nimi delektować także wegetarianie  oraz alergicy. Proste kotleciki ziemniaczane nadziane farszem o smaku pizzy robią furorę zwłaszcza wśród dzieci, ale ich smakowi nie oprą się też dorośli.

SKŁADNIKI

  • 10 ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
  • 1,5 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • 1,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • Farsz o smaku pizzy:
  • 1,5 cebuli (drobno posiekanej)
  • 1,5 papryki (posiekanej)
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 15 oliwek (pokrojonych)
  • 15 papryczek jalapeño (posiekanych)
  • 0,75 szklanki sosu do pizzy
  • 1,5 szklanki sera (mozzarella/cheddar)
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • Płyn do panierowania:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki do pizzy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody 
  • 2 szklanki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie farszu o smaku pizzy - wymieszaj cebulę, paprykę kukurydzę, oliwki i jalapeno. Dodaj sos do pizzy, ser, mieszankę ziół i płatki chilli. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Przygotowanie kotletów: w dużej misce wymieszaj puree ziemniaczane z mieszanką ziół, płatkami chilli i solą. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Nasmaruj dłonie olejem, podziel ciasto na 8 części, utocz z nich kulki i każdą lekko spłaszcz. Tak powstałe placuszki nadziej 2 łyżkami przygotowanego farszu o smaku pizzy i szczelnie sklej formując kotlecik.
  • Przygotuj zawiesinę do panierowania: wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę do pizzy, pieprz i sól. Dodaj wodę i wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek.
  • Przygotowany kotlet zanurz w zawiesinie z mąki kukurydzianej, a następnie panieruj w bułce tartej.
  • Smaż kotleciki na głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem pomidorowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej