Kotlety jajeczne z serem: oszczędny przepis na szybki obiad

Kotlety jajeczne z serem
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety jajeczne z serem żółtym i zieleniną
łatwy
30 min
4

Kotlety jajeczne z serem są super chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie smakują z sosem chili lub sosem pomidorowym lub sosem tatarskim. Kotlet jajeczny uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Oto prosty przepis na najlepsze kotlety jajeczne!

SKŁADNIKI

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki bułki tartej lub bułki tartej oraz jeszcze 2 łyżki do panierowania
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 2 jajka surowe
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy malaksera dodać grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, tartą bułkę, starty ser, surowe jajka, przyprawy i zieleninę. 
  • W trybie pulsacyjnym zmiksować na jednolitą masę.
  • Z masy formować kotlety. Obtoczyć w tartej bułce.
  • Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety do zrumienienia z obu stron.
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej