Kotlety jajeczne z serem: oszczędny przepis na szybki obiad
2021-04-02
łatwy
30 min
4
Kotlety jajeczne z serem są super chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie smakują z sosem chili lub sosem pomidorowym lub sosem tatarskim. Kotlet jajeczny uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Oto prosty przepis na najlepsze kotlety jajeczne!
SKŁADNIKI
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki bułki tartej lub bułki tartej oraz jeszcze 2 łyżki do panierowania
- 100 g sera żółtego, startego
- 2 jajka surowe
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- 3 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy malaksera dodać grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, tartą bułkę, starty ser, surowe jajka, przyprawy i zieleninę.
- W trybie pulsacyjnym zmiksować na jednolitą masę.
- Z masy formować kotlety. Obtoczyć w tartej bułce.
- Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety do zrumienienia z obu stron.
Jajka – zdrowie w skorupce