Kotlety jajeczne z serem: oszczędny przepis na szybki obiad

2021-03-15
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kotlety jajeczne z serem
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety jajeczne z serem żółtym i zieleniną
łatwy
30 min
4

Kotlety jajeczne z serem są super chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie smakują z sosem chili lub sosem pomidorowym lub sosem tatarskim. Kotlet jajeczny uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Oto prosty przepis na najlepsze kotlety jajeczne!

Składniki

10 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki bułki tartej lub bułki tartej oraz jeszcze 2 łyżki do panierowania

100 g sera żółtego, startego

2 jajka surowe

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego

3 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do misy malaksera dodać grubo pokrojone jajka ugotowane na twardo, tartą bułkę, starty ser, surowe jajka, przyprawy i zieleninę. 

W trybie pulsacyjnym zmiksować na jednolitą masę.

Z masy formować kotlety. Obtoczyć w tartej bułce.

Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety do zrumienienia z obu stron.

Jajka – zdrowie w skorupce